Bit Međugorja

Naspram Međugorja postavljaju se pitanja je li tu riječ "o neizmjerno velikoj milosti, koju nam Bog želi dati i daje po Mariji, Kraljici Mira, ili o nekoj čudnoj, dosad neviđenoj prijevari "dječjoj priči"?!"

Bez obzira kakvi odgovori bili, "izazovno je ovo što se događa. Ako je od Boga, kako ne odgovoriti, a ako je od ljudi kako ih ne razotkriti!"

Nutarnja dimenzija

Osporavao to netko ili ne, neupitno je da "Međugorje spada u najvažnije pokrete u obnovi Crkve u zadnja dva desetljeća." Snaga Međugorja nije u vanjštini, nije u napravljenim objektima, a niti čak u velikom broju hodočasnika. Međugorje je "naprije nutarnja dimenzija". "Sjećam se jednog svećenika", piše fra Slavko, "koji mi je posvjedočio da je svake godine organizirao hodočašća u različita svetišta. Svaki put je na koncu mogao reći da je dobro. Na kraju hodočašćau Međugorje, osim činjenice da je dobro, svi su se prije rastanka upitali: A što sada?!? Nešto se mora činiti. Za mene kao župnika ovo je velika razlika između Međugorja i drugih hodočasničkih mjesta: Međugorje aktivira- i to je važno!"

Promjena života-to je sinonim za Međugorje. Zaista, mnogi su ga hodočasnici doživjeli kao "velik poziv na povratak Bogu". "kao novo rađanje u odnosu na Boga i Crkvu te u odnosu na svoj život i živote drugih". "Duhovno obnovljeni vjernici snaga su Međugorja i njegov smisao."

Mir najprije mora zavladati u našim srcima

Međugorje je poziv upućen ne samo župi nego cijelom svijetu. U želji pak da se cijeli svijet pokrene i odazove na pozivu na mir, Gospa polazi od pojedinaca. "Gospin put do mira je induktivan put. Sve počinje s pojedincem koji se mijenja i mijenjajući se stvara nove odnose u obitelji i društvu, u Crkvi i u svijetu. Vidioci neumorno ponavljaju da mir najprije mora zavladati u našem srcu, onda u obitelji i tek onda u svijetu. Tu je neizostavna i nezaobilazna vrijednost i važnost pojedinca. Bez pojedinca neostvarivi su programi koje je Bog povjerio njoj, Mariji. Pojedinac stvara novu sredinu, novu obitelj, a nova obitelj novu crkvu i novo društvo. Novo društbvo, nova Crkva i nova obitelj, obnovljeni obnovom pojedinca imaju svoju ulogu u odgoju pojedinaca i pomažu u da pojedinci lakše ostvaruju svoj identitet."

"Stoga i nije više važno zašto je Gospa izabrala župu Međugorje, nego je važno prihvatiti izabranje i ostati neumorni u Gospinoj školi."

Kliknite OVDJE za više duhovnih poticaja