Dobra volja je dovoljna da sačuvamo unutarnji mir

Dobra volja isto je tako dovoljna da bismo, usprkos mnogih nedostataka i slabosti, imali pravo zadržati mir srca: “Mir na zemlji ljudima dobre volje,” kaže latinski tekst Vulgate

Doista, da li Bog od nas traži išta drugo do li dobru volju? On, koji je dobar i milosrdan Otac, da li bi mogao tražiti više nego da ga njegovo dijete želi ljubiti iznad svega, da trpi što ga nedovoljno ljubi i da je voljno, iako se osjeća nesposobnim, odvojiti se od svega što se Bogu protivi? Zar neće i sam priteći u pomoć i ostvariti želje koje čovjek svojim vlastitim snagama ne može potpuno ispuniti?

Da bismo potkrijepili ovo što rekosmo, dakle da je dobra volja dovoljna da budemo ugodni Bogu i da sačuvamo unutarnji mir, navodimo jedan događaj iz života svete Terezije od Djeteta Isusa, koji nam prenosi njezina sestra Céline:

Jednom prilikom, kad mi je sestra Terezija bila ukazala na sve moje mane, bijah žalosna i malo smetena. Mišljah: toliko želim biti puna vrlina, a tako sam daleko od njih! Toliko želim biti blaga, strpljiva, ponizna, ljubezna, ali, ah! nikad neću uspjeti!… Međutim, navečer, za vrijeme tihe molitve, pročitah da je sveta Gertruda imala tu istu želju, i da joj je Gospodin odgovorio: “U svemu i iznad svega, imaj dobru volju: taj stav sam po sebi dat će tvojoj duši sjaj i zasluge svih vrlina. Tko je god dobre volje, tko god želi živjeti na moju slavu i hvalu, suosjećati s mojim patnjama, ljubiti me i služiti mi koliko sva stvorenja zajedno, taj će bez sumnje primiti nagradu dostojnu moje velikodušnosti, i njegova će mu želja biti od veće koristi nego drugima njihova dobra djela.”

“Sva zadovoljna zbog te dobre riječi koja mi je išla u prilog,” nastavlja Céline, “pođoh k našoj dragoj maloj Učiteljici (Tereziji), koja pridoda: “Jeste li čitali životopis oca Surina? Dok je vršio jedan egzorcizam, demoni mu rekoše: ‘Sve možemo nadvladati, ali protiv tog pseta, dobre volje, ne možemo ništa!’ Eto, ako nemate vrlina, imate tog “psića” koji će vas spasiti od svih opasnosti; utješite se, on će vas odvesti u Raj! ‒ Ah! postoji li duša koja ne želi posjedovati vrline! Svi idu tim putem! Ali, malobrojne su duše koje prihvaćaju padove i slabosti, koje su zadovoljne kad se nađu na zemlji i kad ih pri tom drugi još i vide!” (Savjeti i Uspomene sestre Geneviève)
Kao što vidimo, Terezija (prema Papi Piju XI., najveća svetica modernih vremena) ne gleda na savršenstvo baš onako kao što ga mi spontano zamišljamo!
Jacques Philippe (ulomak iz knjige “Traži mir i idi za njim”)

Označeno u