Duhovna obnova za rujan koju možete napraviti kod kuće

Duhovna obnova obuhvaća nekoliko sati tihe molitve u kojima gledamo naše živote u Božjoj prisutnosti. Ovaj nam vodič pomaže provesti sat ili dva u razgovoru s Bogom, gdje god da se nalazimo.

Mjesečna duhovna obnova je prilika za odmaknuti se od dnevnih obaveza i provesti nekoliko sati u tihoj molitvi gledajući na Boga, svijet i same sebe. Nije uvijek lako naći vrijeme za molitvu, ali uvijek se isplati, prenosi Opus dei.

1. Uvod

Duhovna obnova je prilika za par sati tihe molitve u kojima gledamo na vlastite živote u Božjoj prisutnosti. U svakodnevnoj užurbanosti može biti teško pronaći to vrijeme – a sada i ovaj ritam koji nam nameće pandemija donosi neke nove izazove – ali najbolji način za učiniti ovu duhovnu obnovu je pronaći vrijeme i mjesto gdje se možemo moliti: ostavite po strani druge zadatke, ugasiti telefon. Dobra je ideja činiti bilješke i ideje koje nam sinu tijekom obnove, ali najvažnije je da se stavimo pred Gospodina, da gledamo Njega i dozvolimo njemu da nas gleda.

2. Razmatranje

Razmatranje poslušajte ovdje.

3. Duhovno štivo

Od nas se očekuje da oblikujemo svoja srca u skladu s vodiljama naznačenim u Blaženstvima, realnost Kristova ideala zadaje nam put: „biti milosrdni kao što je milosrdan naš Otac“. Tekst pročitajte ovdje.

4. Ispit savjesti

Pitanja koja donosimo mogu nam pomoći da u Božjoj prisutnosti razmišljamo kako smo djelima odgovorili na njegovu ljubav. Na početku može pomoći zazivanje Duha Svetoga, a na kraju sam čin kajanja izražavajući žaljenje zbog vlastitih grijeha i moleći Božju milost kako bismo mu se vratili i ostali blizu njega. Čin kajanja može biti koji god želimo, uključujući i jednostavne riječi svetog Petra upućene Isusu nakon uskrsnuća: „Gospodine, ti sve znaš, tebi je poznato da te ljubim.“ (Iv 21:17).

Čin prisutnosti Božje

1. »Isus je umoran od puta sjedio na zdencu (…) Dođe neka žena Samarijanka zahvatiti vode. Kaže joj Isus: „Daj mi piti!”« (Iv 4, 6-7). Jesam li svjesna da je Isus također i na mojem putu „i sa svima se susreće” (Susret s Kristom, br. 156) kako bi meni dao piti? Znam li da je uz mene, u mojoj obitelji, u mojem radu i u trenucima odmora, kada sam sama i kada sam s drugima?

2. Samarijanka reče Isusu: »Gospodine, daj mi te vode da ne žeđam i da ne moram dolaziti ovamo zahvaćati« (Iv 4, 15). Kako se hranim živom vodom njegove Riječi, u želji da ga svakoga dana bolje upoznajem kako bih ga više ljubila? Nastojim li dok čitam i slušam Evanđelje shvatiti što mi Bog želi reći?

3. »Kad bi znala dar Božji« (Iv 4, 10). Imam li želju pratiti svoje prijatelje do osobnog susreta s Kristom? Na koji način slijedim nadahnuća Duha Svetoga da se otvorim »poput lepeze i da dođem do svih duša« (usp. Brazda, br. 193)?

4. Pomaže li mi promatranje Isusove pažnje prema Samarijanki da gajim osjećaje ljubavi prema svojima i da imam poštovanja i razumijevanja? Na koji način ispunjam srce dobrim željama, poticajima i osjećajima kako bih njegovala tu ljubav i očuvala je kada naiđu poteškoće, kušnje ili sumnje?

5. »Zakeju, žurno siđi! Danas mi je proboraviti u tvojoj kući« (Lk 19, 5) Imam li želju ugostiti Boga u životu svoje obitelji? Nastojim li da se u mojoj kući odražava stil kršćanskoga života (ljubav, pravednost, siromaštvo, velikodušnost, itd.)?

6. »Gospodine, polovicu svog imanja dajem siromasima! I ako sam koga u čemu prevario, vraćam četverostruko« (Lk 19, 8). Jesam li velikodušna dok stavljam sebe i što imam na služenje drugima? Kako nastojim poticati tu velikodušnost kod svoje djece odmalena?

7. Nastojim li zahvaliti Bogu na prilici što, svojim talentima, vremenom, novcem i ostalim, mogu pomoći drugima? Trudim li se aktivno udaljavati od svega što me sprječava da u slobodi slijedim Krista?

Djelo kajanja

5. Odluke
Donesite nekoliko kratkih i točno određenih odluka koje ste vidjeli u molitvi i nastojte ih ispunjavati tijekom ovog mjeseca.

Označeno u