ISPIT SAVJESTI PRIJE SPAVANJA Vježba za dobar san i dobar dan

Donesite odluku da će te svaku večer prije spavanja napraviti kratak ispit savjesti. To neka vam bude vježba za dobar san i još bolji dan.

Ovom navikom posvećujete svoj život ali postižete njome još nešto veoma važno, ostajete u ljubavi i miru sa svojim bračnim drugom, članovima obitelji, bliskim prijateljima. Jednostavno je. Sjednete, zazovete Duha Svetoga za rasvjetljenje i u nekoliko minuta prođete svoj dan u Božjoj prisutnosti, pitajući jeste li se ponašali kao Božje dijete kod kuće, na poslu, sa svojim prijateljima. Također promatrate i ono određeno područje, koje ste uz duhovno vodstvo već identificirali, i za koje znate da ga treba poboljšati kako biste postali sveti.

Sveti Josemaría Escriva je ovako razložio: „Ispit savjesti. Svakodnevna zadaća. Nijedan poslovan čovjek ne zapušta računovodstvo. A postoji li ikakav važniji posao od onog vezanog za vječni život?“ (Put, 235).

Donosimo vam izvrsne i praktične savjete pape Ivana XXIII. kako možete to učiniti:

Prebirite u svome srcu

Ujutro čim se probudite odlučite da ćete, što je moguće pažljivije, paziti da ne upadnete u određenu manu koji želite ispraviti.

Kad tijekom dana primijetite da ste sagriješili, isti tren nekom molitvom u sebi zamolite Boga za oproštenje; s rukom na srcu obećajte da ćete biti pažljiviji ubuduće.

Kad navečer radite vaš opći ispit savjesti, nakon što ste napravili općeniti pregled svih vaših pogrješaka, posebnu pozornost obratite na onu koju želite ispraviti.

Drugi dan usporedite s prvim, treći dan s drugim i tako dalje. Na ovaj ćete način znati napredujete li ili ne napredujete u krjeposti, i imate li ikakvu korist od posebnoga ispita savjesti.

Možete također neku krjepost odrediti kao temu posebnoga ispita savjesti. Oni koji posebni i opći ispit savjesti čine navečer kad idu u krevet, kao i tijekom dana, udvostručuju svoju brzinu i u kratko vrijeme postižu daljnji napredak na putu krjeposti.

Angelo Roncalli (papa Ivan XXIII.), 20. stoljeće

Označeno u