Isusovi nedostaci - svjedočanstvo kardinala Van Twana

Uhićen 5. kolovoza 1975. kardinal Van Twan proveo je u zatvoru niz godina slaveći svakoga dana euharistiju s nekoliko kapi vina.

Gospodina Vana Twana, tako ga se moralo nazivati, često su ostali zatvorenici, koji nisu bili katolici, pitali o razlozima njegova uhićenja i kako to da je tako vedar i pun nade a on bi odgovarao: ostavio sam sve kako bih slijedio Isusa, jer volim Isusove nedostatke.

Prvi nedostatak: Isus ima slabo pamćenje Na križu, tijekom svoje muke, Isus je čuo glas razbojnika s njegove desne strane… Mogao ga je podsjetiti na njegove zločine i kazniti ga… no on mu, naprotiv, reče: “Danas ćeš biti sa mnom u raju”. On zaboravlja sve grijehe toga čovjeka… Slično se događa i s grešnicom koja mu je na noge izlila mirisnu pomast i sa ženom preljubnicom i s rasipnim sinom… Isus nema pamćenje kao što je moje; ne samo da oprašta svakoj osobi, već zaboravlja također da je oprostio.

Drugi nedostatak: Isus ne zna matematiku Da je Isus polagao test iz matematike možda ga ne bi položio. Da je tomu tako pokazuje prispodoba o izgubljenoj ovci… Za Isusa 1 jest jednako 99… Kada treba spašavati izgubljenu ovcu Isus se ne daje obeshrabriti nikakvim naporom… Jednako tako i na zdencu sa Samarijankom i kao sa carinikom Zakejem.

Treći nedostatak: Isus ne zna logiku Žena gubi drahmu i kada je pronađe doziva prijateljice, upriličuje proslavu… na koju potroši više od jedne drahme… A kada objašnjava tu prispodobu otkriva jednu čudnu logiku svoga srca: “…Bog se raduje zbog jednoga grešnika koji se obrati”

Četvrti nedostatak: Isus je pustolov Onaj koji radi na promidžbi neke kampanje ili se predstavlja kao kandidat na izborima priprema točno određeni program, uz mnoštvo obećanja.

Isus ništa slična nije učinio. Njegova promidžba, gledano ljudskim očima, je osuđena na propast. On obećava onome koji će ga slijediti sudove i progone… Apostolima, koji su ostavili sve zbog njega, ne jamči ni hranu ni krov nad glavom. Nekom pismoznancu, koji je htio postati jedan od njegovih učenika, kaže: Lisice imaju jazbine i ptice nebeske gnijezda, a Sin Čovječji nema gdje bi glavu naslonio.

Evanđeoski ulomak o blaženstvima, pravi autoportret Isusa, pustolova ljubavi Oca i braće, je od svog početka do kraja paradoks… Blaženi siromašni… progonjeni… ožalošćeni.

Peti nedostatak: Isus se ne razumije ni u financije ni u ekonomiju Sjetimo se prispodobe o radnicima u vinogradu… Posljednji koji su došli raditi plaćeni su jednako kao i prvi… Da se Isusa postavi za direktora neke tvrtke, ova bi propala i završila u bankrotu…

I nakon što je nabrojao te nedostatke zapitao se: zašto Isus ima te nedostatke? Odgovor glasi: Jer je ljubav a ljubav nema mjeru. Od Presvetog Trojstva nosi beskrajnu ljubav koja dovodi u krizu naše ljudske mjere. Sveci su stručnjaci te beskrajne ljubavi… A Mons. Van Twan, sveti svećenik, mučenik 20. stoljeća, svjedočio je tu ljubav čitavim svojim životom.

To je primjer od kojeg možemo mnogo naučiti, iz kojeg možemo crpiti hrabrost. Redovništvo je od Boga, ne trebamo se bojati. U njegovim smo rukama. To su sigurne ruke.

Označeno u