Kako je srijeda postala dan posta u Katoličkoj crkvi?

Srijeda se može činiti čudnim danom za početak Korizme, ali zapravo nalikuje petku, danu koji podsjeća na Muku Kristovu.

U Rimokatoličkoj crkvi Korizma započinje na Pepelnicu – Čistu srijedu, koju obilježava post i nemrs. Zanimljivo je da su stoljećima srijeda i petak bili posni dani tijekom cijele godine.

Post petkom ima smisla, jer podsjeća na Veliki petak, kada je Isus umro na križu, ali zašto je Crkva izabrala i srijedu?

Prema A Pulpit Commentary on Catholic Teaching, jedan od razloga zašto su srijeda i petak izabrani kao dani posta u Rimu bio je suprotstavljanje grešnom ponašanju koje je u to vrijeme vladalo među poganima.

Prva Crkva je za dane posta bila proglasila srijedu i petak. Odabir ova dva dana bio je najprikladniji, jer je za vrijeme rimskog Carstva srijeda bio dan koji su pogani posvetili Merkuru, bogu krađe i nepravde, dok je petak bio posvećen Veneri, božici tjelesne ljubavi i užitka. Post u te dane bio je, dakle, dobro izračunat i namijenjen kao zadovoljština i iskupljenje mnogih grijeha nepravde i nečistoće koji su se činili posvuda gotovo bez umjerenosti, s jedne strane, a s druge strane kao prevencija tome da se i sami kršćani ne bi prepustili tim grešnim povodima i prilikama.

Ako je ovo možda bio početni razlog odabira tih dana, još jedan razlog zašto je srijeda postala dan posta je podsjećanje na Judinu izdaju, koja se, prema tradiciji, dogodila u srijedu.

Post srijedom je dakle izravno povezan s Isusovom mukom i podsjeća na ovaj bolan događaj u njegovom životu. Post srijedom je postao način da se ublaži odnosno okaje ovaj Judin čin izdaje, a isto tako i podsjetnik na to koliko često i mi sami izdajemo Isusa našim pogrešnim odlukama koje svakodnevno donosimo.

Kako se tradicija posta srijedom sve više gubila iz katoličke religiozne prakse, podsjećanje na ovu tradiciju ostalo je u obilježavanju Čiste srijede - Pepelnice, kada Crkva započinje svoj korizmeni post.

Ps. Podsjetimo kako je upravo Gospa u Međugorju svojim pozivom na post i nemrs srijedom i petkom, također željela obnoviti ovu tradiciju posta prve Crkve.

it.aleteia.org/Prijevod:medjugorje-info.com