Kip Krista Otkupitelja,tko ga je i zašto odlučio napraviti?

Znamenitosti koju ćemo predstaviti je zadivljujući kip Krista Otkupitelja koji bdije iznad brazilskog grada Rio de Janeira.

Kip Krista Otkupitelja je impozantan kip s likom Isusa Krista koji s brda Corcovado - na visini iznad 700 metara - bdije nad brazilskom gradom Rio de Janeirom. Upravo zbog svoje ljepote, dimenzija i dominantnog položaja nad jednim od najljepših zaljeva na svijetu - visoko iznad mora, otoka, brda i velegrada skladno uklopljenih u jedinstvenu cjelinu - kip Krista Otkupitelja danas predstavlja jedan od najprepoznatljivijih simbola Rio de Janeira i Brazila.

Ovaj gotovo 40 metara visok i 30 metara širok te 635 tona težak spomenik je najveći kip na svijetu izgrađen u art deco stilu, te je ujedno i peti najveći kip s likom Isusa na svijetu. Prvotna ideja o gradnji kipa začeta je sredinom 19. stoljeća. Unatoč tome, ista zamisao je ponovno oživljena tek 1921. g., to jest, godinu dana uoči obilježavanja stote godišnjice neovisnosti Brazila od Portugala (1822. g.) - na što se spomenikom željelo podsjetiti.   

rio-isus-kip-glava.jpg


Nakon što je 1922. godine oko 20 tisuća građana potpisalo peticiju kojom su od tadašnjeg brazilskog predsjednika Pessoe tražili odobrenje za gradnju spomenika, realizacija kipa je službeno započela postavljanjem kamena temeljca iste godine. Zanimljivo je istaknuti da su se u to vrijeme mnoge vjerske skupine bunile protiv gradnje kipa iz razloga što bi spomenik isključivo predstavljao simbol rimokatoličanstva. Također, neki su držali da je gradnja kipa općenito nepotrebna te da bi takav kip bio estetski neukusan. Prije no što je određen konačni dizajn skulpture, ponuđena dizajnerska rješenja su se odnosila na jednostavan prikaz križa te na više verzija lika Isusa koji ili drži samo križ, ili križ i globus, ili drži križ i blagoslivlja desnom rukom. Za izgradnju konačne verziju kipa od armiranog betona i steatita (meke metamorfne stijene) među najzaslužnijima su bili dizajner Heitor da Silva Costa i francuski kipar Paul Landowski koji je izradio dijelove kipa u Francuskoj.        

krist-otkupitelj.jpg


Izrada, izgradnja i postavljanje kipa na brdo Corcovado trajala je od 1926. do 1931. godine kada je kip konačno dovršen i otvoren. Valja spomenuti da su za vrijeme postavljanja kipa radnici i građevinski materijal dopremljeni do mjesta gradnje putem željeznice. Također, zanimljivo je istaknuti da činjenicu što za vrijeme izgradnje i postavljanja kipa nitko od radnika nije poginuo mnogi objašnjavaju kao čudo. Zbog izloženosti jakom vjetru i kiši, kip je nakon izgradnje morao biti više puta bio renoviran. Tako je povodom posjeta pape Ivana Pavla II. Brazilu 1980. godine skulptura temeljito očišćena, a 2008. g. nakon oštećenja izazvanog električnom olujom uspješno obnovljena. Konačno, nedavne 2010. godine kip je nanovo renoviran. Pored održavanja i renoviranja, oko platforme na kojoj je postavljen kip dodane su stube i dizala 2003. godine, kako bi se posjetiteljima olakšao pristup skulpturi.

Na žalost posjetitelja, unutrašnjost kipa - koja od podnožja do glave broji 500 stepenica - nije otvorena za javnost, već je dostupna samo stručnjacima koji se bave njegovim održavanjem. Pošto je kip s vremenom prerastao u simbol grada i ne čudi činjenica da je na 75. obljetnicu postavljanja kipa 2006. godine, ispod skulpture otvorena kapela koju danas koriste brojni rimokatolici povodom krštenja i vjenčanja. Isto tako, važno je istaknuti da je zbog svoje jedinstvenosti kip 2007. godine proglašen jednim od Sedam novih svjetskih čuda. Posjetiteljima se kao najljepše vrijeme za posjetu kipu preporuča sumrak ili večer iz razloga što tada posebno dolazi do izražaja pogled na osvijetljeni Rio de Janeiro. Na Uskrs i Božić kip tradicionalno broji najviše posjetitelja. Nema sumnje da će kip Krista Otkupitelja kao uistinu posebna građevinska i umjetnička znamenitost novije ljudske povijesti još dugo nastaviti privlačiti mnoštvo znatiželjnika iz cijelog svijeta.