Naša nada je u križu

Vjerujem li u Tebe, sve drugo će doći samo od sebe: i snaga i zdravlje i pomoć. Sve će me dovesti u nebo. Ne vjerujem li u tebe, sve će postati moje uništenje.

Kršćanin je čovjek koji u potpunosti živi u Kristu, u vjeri u otkupljenje, u ljubavi Otkupitelja, onoga koji nas voli i koji je radi nas umro. Kršćanin, prije svega, živi u nadi u novi svijet koji dolazi. Tajna pravog asketizma leži u nadi. Ona odbacuje sve naše sudove i želje kao i svijet u njegovu sadašnjem obliku, ne zato što smo mi ili svijet zli, nego zato što nismo u stanju iskoristiti naše dobro ili dobro svijeta. Mi se radujemo u nadi.

Uživamo u stvorenim stvarima u nadi. Uživamo u njima ne kao i njima samima, nego kao u Kristu – punini obećanja budući da je dobrota stvari dokaz dobrote Božje, a njegova dobrota jamstvo je njegove vjernosti i obećanja. Obećao nam je novo nebo i novu zemlju, novi život u Kristu. Gospodine, moja nada je u Tvom križu. Ti si me, po svojoj ljudskosti, patnji i smrti, oslobodio isprazne nade.

Ti si uništio ispraznost ovoga života i darovao mi vječnost po uskrsnuću od mrtvih. Zašto bih želio biti bogat kada si Ti bio siromašan? Zašto bih želio biti poznat i slavan u očima ljudi, kada su sinovi onih koji su uzdizali lažne i kamenovali istinske proroke, odbacili Tebe i pribili Te na križ? Zašto bih u srcu gajio nadu koja me razdire – nadu u savršenu sreću u ovom životu – kada takva nada proizvodi frustracije i nije ništa drugo doli očaj? Moja nada je u onom što moje oči nikada ne vidješe. Stoga mi ne dopusti vjerovati u vidljive stvari.

Moja nada je u onome što ljudsko srce ne može osjetiti. Stoga mi ne dopusti vjerovati osjećajima srca. Moja nada je u onome što ljudske ruke nikada ne dodirnuše. Ne dopusti da vjerujem u ono što grabim svojim prstima. Smrt će izbrisati što zgrabim, a moja isprazna nada će nestati.

Daj da vjerujem u Tvoju milost, a ne u sebe. Daj da moja nada leži u Tvojoj ljubavi, a ne u zdravlju ili snazi, sposobnosti ili bogatstvu. Vjerujem li u Tebe, sve drugo će doći samo od sebe: i snaga i zdravlje i pomoć. Sve će me dovesti u nebo. Ne vjerujem li u tebe, sve će postati moje uništenje.

Thomas Merton

Označeno u