Pater Arek Krasicki: Otkrij sveca u sebi! Ili svetost ili ništa!

Sveci su shvatili da bez Isusa ne mogu biti sveti. Što ćeš ti učiniti? Pita nas pater Arek Krasicki i objašnjava kako otkriti svece među nama i u sebi.

Blagdan Svih svetih je dan kada u Crkvi slavimo sve poznate i nepoznate svece. Na taj dan svatko se može iznenaditi jer sigurno netko iz tvoje kuće je nepoznatim svecem. Imao si priliku živjeti pod istim krovom sa svecem, ali ga nisi prepoznao. Svaki blagdan Svih svetih, u liturgijskoj godini, upravo nas potiče na to da otkrivamo svece među nama, a one koji su već s Isusom u slavi molimo za njihov zagovor.

Otkrij sveca u sebi! Ili svetost ili ništa! Zvuči malo nevjerojatno jer svi znamo da je to nedostižni projekt. Međutim, životi svetaca pokazuju da svatko može biti svetac, ali ne mora biti proglašen javno u Crkvi. Takva osoba poznata je Bogu. Samo on poznaje njezino ime. A njezina svetost povezuje se s Isusom Kristom i njegovim djelom spasenja.
Ne možemo svetost naučiti. Ne možemo pronaći neko mjerilo na temelju života drugih ljudi, usporediti se s njima i biti poput njih. Vjerujem da to nije ni Božja volja. Bog nas je stvorio na svoju sliku. Svakome je, od samoga početka, udahnuo klicu svetosti. Ljudi, svetost nosi svatko od nas u sebi, ali mi to ne vidimo. Zato je potrebna druga osoba kako bi to otkrila.

Naša je svetost poput fresaka na zidu prekrivena uljanim bojama, možda ponekad i debelom žbukom. Izvana ne vidiš što se skriva ispod boja ili žbuke, ali kada se skine pojedini sloj, tada se čovjek može iznenaditi kolika se ljepota skriva ispod. Teško nam je u to povjerovati. No, sveti Ivan govori: „Dijete si Božje i nije se još očitovalo što ćeš biti na kraju“. Prema tome, u svakom od nas čuči svetac. I svatko ima priliku biti svet.
Netko mora skinuti s nas žbuku grijeha i slabosti. To može samo Isus. Svi sveti su sveti ne zato što su bili izabrani, samo oni, biti sveti. Nisu sveti jer su naučili molitve na pamet ili strogo su postili kroz cijeli svoj život. Nisu sveti zato jer nisu nikoga povrijedili i čitav njihov život je bio vrlo jednostavan i lak. Ne! Oni su postali sveti jer su se „zakačili“ na Isusa. Isus im je postao centar svijeta. Sve su radili s njim. Čitali su i primali njegove riječi. Primali su njegovo tijelo i ispovijedali su grijehe. Trpjeli su od drugih. Ponekad nisu ni govorili o tome. Nisu kukali. Molili su za druge. Bili su radosni i strpljivi. Vjerovali su da se ljudskom snagom ne može spasiti ni od najteže situacije, niti od grijeha.

Dozvoli Isusu da skine sloj boje i žbuke. Neka na vidjelo izađe sve što je Božje u tebi. Tu svetost potraži i u drugima. Potraži svetost u tvojim roditeljima koji se možda već godinama svađaju. Donesi im sliku s njihova vjenčanja. Ta lijepa žena, to je tvoja mama, a taj muškarac je tvoj tata. Pokaži im koliko su bili lijepi na dan njihova vjenčanja. Možda tvoj otac ili tvoj sin je alkoholičar. Pokaži mu njegovu sliku s prve pričesti. Koliko je to bilo sveto dijete. Pokaži sliku s krštenja svojoj djeci koja ne žele ići u crkvu. Neka pogledaju koliko su bila sveta. Svetost je u svakom čovjeku jer je stvoren da bude svet kao što je njegov Otac.
Sveci su shvatili da bez Isusa ne mogu biti sveti. Što ćeš ti učiniti?

Označeno u