Srpanj - mjesec Predragocjene Krvi, 8. srpnja

Krv Kristova - prolivena kod razapinjanja

Razmatranje

Oštri čavli probijaju Spasiteljeve ruke i noge. On koji nam je došao donijeti slobodu sad visi razapet. Ali on je ipak slobodan. Svojevoljno se odlučio za to. Ljubav moli oproštenje za nas koji smo ga razapeli. Isusovo milosrđe, koje je vidljivo u njegovoj Krvi, obećava razbojniku raj te i meni dariva novu nadu. Zajedno s njime i mi ćemo se povjeriti Ocu kad se naša duša nađe u smrtnoj tami i kad više ne bude osjećala Očevu blizinu.

Čitanje (Lk 23,33-45)

Kada dođoše na mjesto zvano Lubanja, ondje razapeše njega i te zločince, jednoga zdesna, drugoga slijeva. A Isus je govorio: "Oče, oprosti im, ne znaju što čine!" I razdijeliše među se haljine njegove bacivši kocke.

Stajao je ondje narod i promatrao. A podrugivali se i glavari govoreći: "Druge je spasio, neka spasi sam sebe ako je on Krist Božji, Izabranik!" Izrugivali ga i vojnici, prilazili mu i nudili ga octom govoreći: "Ako si ti kralj židovski, spasi sam sebe!" A bijaše i natpis ponad njega: "Ovo je kralj židovski." Jedan ga je od obješenih zločinaca pogrđivao: "Nisi li ti Krist? Spasi sebe i nas!" A drugi ovoga prekoravaše: "Zar se ne bojiš Boga ni ti, koji si pod istom osudom? Ali mi po pravdi jer primamo što smo djelima zaslužili, a on - on ništa opako ne učini." Onda reče: "Isuse, sjeti me se kada dođeš u kraljevstvo svoje." A on će mu: "Zaista ti kažem: danas ćeš biti sa mnom u raju!" Bijaše već oko šeste ure kad nasta tama po svoj zemlji - sve do ure devete, jer sunce pomrča, a hramska se zavjesa razdrije po sredini.

Dopuštam li drugome da mi pomogne naći put do Boga? Kako shvaćam slobodu? Jesam li u svojoj nutrini zarobljen i čime? Ako posjedujem slobodu, onda ću moći praštati, poput Isusa, svima bez razlike, radilo se o mojim prijateljima ili neprijateljima. Krv Kristova koja je potekla za oproštenje naših grijeha dat će mi snagu za opraštanje.

Kratka šutnja...

Molitva: Šesto otajstvo Krunice Predragocjene Krvi

Označeno u