Što činiti kad se svekrva, majka ili prijateljica stalno petlja u odgoj moje djece?

Svijet roditeljstva i odgoja nije nimalo jednostavan, a tome često doprinosi obiteljsko miješanje najbližih u odgoj djece i savjetovanje oko njihovog usmjeravanja.

Kako postaviti granice prema obitelji u odgoju djece? Kako izraziti vlastitu perspektivu i zadržati kvalitetu odnosa? Kako razgovarati s djecom u situacijama gubitka autoriteta? Na te odgovore u novoj epizodi serijala Mame pitaju odgovara psihologinja Nikolina Essert.

Psihologinja Essert ističe kako je prije svega potrebno bližnjima komunicirati našu perspektivu odgojnog djelovanja. Uloga roditelja u odgoju prvotno je da odgaja kroz stvaranje uvjeta u kojima će dijete pokazati svoj najveći potencijal, dok će s druge strane bake i djedovi svoju ulogu iskazati u provođenju zabavnog vremena s djetetom. Bitno je pokušati razumjeti iz kojeg motiva se naši bližnji petljaju u odgoj djece i koja je njihova namjera?

„Kada mi razumijevamo jedan drugoga onda su nam veće šanse da ćemo se povezati i da ćemo se poštivati. Ako se podrazumijevamo onda to znači da je jedna strana sigurno na nižoj ljestvici od one koja postavlja pravila. Tu onda ova strana koja se podrazumijeva neće surađivati.“, istaknula je psihologinja u videu, dodajući da je posebnu pozornost potrebno posvetiti pronalasku kompromisnog rješenja.

Psihologinja Essert ponudila je korisnu metodu nadilaženja potencijalnog sukoba s našim bližnjima na način promjene pogleda i percepcije u pojedinoj situaciji. Savjetovala je da pokušamo zamisliti da se s druge strane nalazi jako dobra prijateljica ili neka osoba koju posebno cijenimo te kroz tu prizmu pokušamo pronaći zadovoljavajući ton komunikacije.

Zaključno, važno je posvijestiti da se ništa u međuljudskim odnosima ne podrazumijeva već sve treba pokušati razumjeti, uz slušanje i poštovanje iz različitih uloga iz kojih nastupamo prema djeci.