Što je Gospodinova molitva i trebamo li je moliti?

Gospodinova molitva (Oče naš) je molitva kojoj je Isus poučio svoje učenike u Mateju 6,9-13 i Luki 11,2-4.

U Mateju 6,9-13 piše: „Stoga vi molite ovako: Oče naš, koji jesi na nebesima! Sveti se ime tvoje! Dođi kraljevstvo tvoje! Budi volja tvoja kako na nebu tako i na zemlji! Kruh naš svagdanji daj nam danas! I otpusti nam duge naše kako i mi otpuštamo dužnicima svojim! I ne uvedi nas u napast, nego izbavi nas od zla!“

Mnogi pogrešno shvaćaju da je Gospodinova molitva zapravo molitva koju trebamo izgovarati doslovce. Neki Gospodinovu molitvu vide gotovo kao neku čarobnu formulu, kao da riječi same po sebi imaju neku posebnu moć ili utjecaj kod Boga.

Biblija nas uči upravo suprotno. Kada se molimo, Boga puno više zanima naše srce od naših riječi. U Mateju 6,6 Gospodin nas uči: „A ti kad moliš, uđi u svoju sobu, zatvori vrata te se pomoli Ocu svom u tajnosti, pa će ti platiti Otac tvoj, koji vidi u tajnosti.“ U Mateju 6,7 nastavlja: „Kad se molite, ne izgovarajte isprazne riječi kao pogani, koji umišljaju da će biti uslišani zbog svoga nabrajanja.“ U molitvi trebamo izlijevati svoja srca Bogu (Filipljanima 4,6-7), a ne samo recitirati mu upamćene riječi.

Štoviše, Gospodinovu molitvu trebamo shvatiti kao primjer, obrazac molitve. Gospodinova molitva uči nas moliti. Daje nam „sastojke“ koji se trebaju naći u molitvi. Evo kako to ide. „Oče naš, koji jesi na nebesima“ uči nas komu trebamo uputiti svoje molitve, dakle, Ocu. „Sveti se ime tvoje!“ kazuje nam da štujemo Boga i da ga slavimo zbog svega onoga što on jest. Izraz „Dođi kraljevstvo tvoje! Budi volja tvoja kako na nebu tako i na zemlji!“ podsjeća nas da se trebamo moliti za Božji naum u našim životima i u svijetu, a ne za naš vlastiti. Moramo se moliti da se obistini Božja volja, a ne naše želje.

U „Kruh naš svagdanji daj nam danas!“ ohrabruje nas da tražimo od Boga ono što nam je potrebno.“ „I otpusti nam duge naše kako i mi otpuštamo dužnicima našim“ podsjeća nas da priznajemo naše grijehe Bogu i odvraćamo se od njih, kao i da opraštamo drugima kao što je Bog oprostio nama. Zaključak Gospodinove molitve: „I ne uvedi nas u napast, nego izbavi od zla!“ molba je da nam Bog pomogne izvojevati pobjedu nad grijehom i da nas zaštiti od đavoljih napada.

Prema tome, Gospodinova molitva nije molitva koju trebamo upamtiti i potom recitirati Bogu. Ona je samo primjer kako se trebamo moliti. Je li pogrešno upamtiti Gospodnju molitvu? Naravno da nije! Je li pogrešno moliti Gospodinovu molitvu? Nije ako je molite sa srcem i ako doista mislite riječi koje izgovarate. Upamtite, Bogu je važnije da razgovaramo s njime i da govorimo iz srca od specifičnih riječi koje koristimo. Filipljanima 4,6-7 kaže: „Ne brinite se tjeskobno ni za što, već u svemu iznesite svoje potrebe Bogu prošnjom i molitvom, sve u zahvalnosti! I mir će Božji, koji nadilazi svaki razum, čuvati srca vaša i misli vaše u Kristu Isusu.“

Označeno u