Što je vjera?

U poslanici Hebrejima 11,1 nalazimo definiciju vjere: « Vjera je JAMSTVO, (drugi prijevod kaže: VEĆ NEKO IMANJE) – onoga čemu se nadamo, DOKAZ, (osvjedočenje) za one stvarnosti kojih ne vidimo.»

Ovdje Pavao govori o duhovnim stvarnostima, kojih ne vidimo tjelesnim očima. I on kaže da mi po vjero već možemo posjedovati te duhovne stvarnosti i to prije nego što se one fizički pokažu u našem materijalnom svijetu. One najprije, preko vjere dođu u tvoj duh, prije nego što dođu u materijalno područje. Zato možemo reći da je VJERA ULAŽENJE U POSJED BOŽJIH DOBARA, BOŽJIH OBEĆANJA, MILOSTI I BLAGOSLOVA. Ta dobra primaš preko vjere na duhovan način, tj. u svoj duh i to je prvi korak. Drugi je korak: da to pretačeš u svagdanji život, u materijalno područje. Dakle, vjera nam otvara vrata za Božje blagoslove, jer: «sve je moguće onom koji vjeruje». VJERA je jednostavno povjerenje da će Bog održati svoju riječ, potvrditi svoje obećanje. Ako se možeš pouzdati u ljude, onda se u Boga možeš pouzdati još više. Ljudi te mogu razočarati, iznevjeriti, pogaziti svoju riječ, ali Bog neće nikad! On uvijek ostaje vjeran. Njegove su riječi stalne poput nebesa. Ono što je on obećao, to će i ispuniti. «Nebo će i zemlja proći, ali moje Riječi neće nikada», rekao je Isus. Zato Riječ Božja zaslužuje punu pažnju. U nju se zaista možeš pouzdati, na nju se stvarno možeš osloniti.

Druga je definicija vjere, prema katekizmu, kao što smo još davno učili na vjeronauku: VJERA JE ODGOVOR NA BOŽJU OBJAVU. OBJAVITI znači otkriti. Bog nam je tako objavio neke stvari o sebi: tko je on, (milosrdni Otac, pun ljubavi i sućuti za nas, beskrajno nas ljubi itd.), nadalje, zašto nas je stvorio, odakle zlo na svijetu i patnja, kako se čovjek može spasiti, kako pobijediti grijeh, koji je smisao našega života, kako čovjek može ostvariti svoju sreću, kako možemo primiti Božju milost i blagoslove u životu. Nije nam objavio sve, jer ne bismo sve mogli nositi. Bog je neizmjeran, a mi smo ograničeni. Neizmjerno ne stane u ograničenu posudu. Zato nam je objavio samo ono što je važno za naše spasenje. Ako više rastemo duhom, više se otkrivamo našemu duhu. Vjerovati znači prihvatiti Božju objavu, uzeti kao istinu ono što nam je Bog objavio, a što je važno za naše spasenje.

Označeno u