Što znači živjeti čistoću u braku?

Ljepota čistoće je u tome što ona nije vrsta vrline “učini kako ja kažem, a ne kako ja postupam”.

Čistoća je stvorena za svakoga – vjenčane ljude, nevjenčane – i za svećenike i časne sestre.Čistoća ne znači “ne imati spolne odnose”. Čistoća znači shvatiti kako spolnost govori jezikom – jezikom trajne, vječne, samopredane ljubavi koja govori: “Ja ti predajem sebe”, i živjeti takav život.

Za one koji nisu u braku, očito, čistoća znači uzdržljivost od spolnih odnosa. Ali, što čistoća predstavlja vjenčanim ljudima?

Vjenčati se ne znači da vi odjednom možete činiti sve što želite sa svojim suprugom ili svojom suprugom. Bračni spolni odnosi predstavljaju “vo­đenje ljubavi” u svom najstvarnijem smislu. Oni govore: “Ja ti predajem sebe i predajem se onome što je najbolje za tebe, zauvijek.” Čistoća za vjenčane ljude znači poštivanje toga jezika. Ona znači iskreno govorenje čitavo vrijeme. Čistoća, kroz bračni jezik spolnosti, predstavlja vašu neprestanu brigu i traženje onoga što je najbolje za vašega supružnika. Govorenje: “Ja želim spolni odnos i želim ga sada i nije me briga što ti želiš” nije izražavanje ljubavi. To nije čistoća.

Ivan Pavao II. je prije nekoliko godina dao izjavu koja je podigla puno prašine. On je rekao da u odnosu između supružnika ne bi smjela postojati “požuda”. Novine u SAD-u su iskoristile taj citat i pokušale od njega napraviti predmet općeg ismijavanja. Pisali su kako Papa vjeruje da između supružnika ne bi smjela postojati spolna privlačnost i da oni ne bi trebali uživati u spolnim odnosima.

Da su novinari slušali sve što je govorio, shvatili bi koliko su pogriješili. “Požuda” ne označava spolnu privlačnost. Privlačnost je, posebno između supružnika, dobra stvar. Ivan Pavao II. je sam to rekao nekoliko puta. Požuda, nasuprot tome, znači svođenje cijele osobe samo na spolnost. Požuda je želja za iskorištavanjem druge osobe – za gledanjem te osobe isključivo kao objekta osobnoga, spolnog zadovoljavanja. A tome, čak ni u braku, nema mjesta.

Supružnici bi se trebali međusobno voljeti. Oni bi trebali prionuti jedno uz drugo i iskazivati međusobnu nježnost. Oni bi trebali imati zdrav, aktivan, ugodan spolni odnos. Ali oni ne smiju nikada, baš nikada iskorištavati jedno drugo. Iskorištavanje nije dio čistoće.