Uloga Blažene Djevice Marije u životu sv. Ignacija

Blažena Djevica Marija je odigrala presudnu ulogu u životu sv. Ignacija, a njezino je mjesto nenadomjestivo u životu svakog kršćanina. U kućnoj kapelici štovala se inače slika Majke Boli.

Odanost prema Majci Božjoj iz djetinjstva ponio je Ignacije u svoj život, pa čak i u godinama svoje objesne mladosti pjevao je pjesme njoj na čast. Gospa mu se ukazuje s djetetom Isusom. Sam piše o tom viđenju: "Jedne večeri, dok je bio budan (Ignacije govori o sebi u trećem licu!), jasno je vidio lik Naše Gospe sa svetim djetetom Isusom. Iz toga viđenja je kroz dugo vrijeme crpio vrlo veliku utjehu. U njemu se pojavila tako velika odvratnost prema njegovom prošlom životu, a posebno prema stvarima tijela, te mu se činilo da mu je iz duše nestalo svih predodžbi koje su u nju bile utisnute. Uoči Navještenja Blažene Djevice Marije pred Gospinom slikom provodi cijelu noć u molitvi "da prikupi snagu za svoj put".

I ujutro otpaše svoj vojnički mač i stavi ga uz Gospin Oltar zauvijek. Tu polaže i zavjet čistoće Našoj Gospi i molio ju da bi ga uzela pod svoju zaštitu i obranu.