Upoznaj, prihvati i zavoli sebe

«Upoznaj samog sebe» («Gnothi seauton»), mudri je savjet upisan zlatnim slovima na ulazu hrama u Delfima u staroj Grčkoj.

Svaka promjena na bolje, svaka uspješna terapija mora početi od činjeničnog stanja, od prave istine ne znam kako ona bila bolna i teška. Malo je ljudi koji istinski sebe poznaju. Uglavnom se radi o površnoj spoznaji kojom imamo neki uvid u ono što činimo i kako se ponašamo.

Međutim, dublji korijeni ili temelji naše ličnosti, skrivene nesvjesne motivacije koje nas pokreću na djelovanje, ostaju nam često skrivene i nepoznate.

Joharijev prozor
U psihologiji ljudskog ponašanja i njegove percepcije poznat je termin Joharijev prozor kroz koji gledamo ovaj svijet i sve što nam se događa. Taj prozor ima četiri dijela ili okna. Kroz prvo okno gledam i vidim ono što je poznato meni, ali i drugima, ono što ne mogu nikako sakriti od drugih. To je naš društveni ili javni ja. Kroz drugo okno vidim samo ja, a drugi ne vide ništa, to su moje tajne, moj privatni svijet u koji može imati uvid samo onaj komu se povjerim. To je moj skriveni, tajni ja.

Kroz treće okno ili prozor ja ne vidim ništa, ali drugi vide mnogo toga. To je moj slijepi ja. On je skriven meni, ali poznat drugima. To je ono što ne mogu sakriti od drugih, što o sebi otkrivam svojim govorom, ponašanjem, mimikom, načinom odijevanja i slično. Konačno, postoji i četvrti prozor kroz koji ne vidim ni ja ni drugi, to je moj nepoznati, nesvjesni ja. On zauzima veliki dio moje osobnosti i utječe na sve što činim. Nešto od njegove naravi možemo otkriti savjesnim ispitom savjesti, zatim pravilnim tumačenjem svojih snova te s pomoću psihoterapije, odnosno uz profesionalnu pomoć preko raznih projektivnih psiholoških testova.

Moj društveni ili javni ja
Svoj društveni ili javni ja najbolje ćeš upoznati tako da sebi pismeno odgovoriš na ova pitanja: 1) „Što drugi misle i govore o meni?" 2) „Kako me doživljavaju?" 3) „Što im se sviđa na meni i u mome karakteru?“ 4) „Što im smeta u mome karakteru?"
Nakon što sebi odgovoriš na ova pitanja, pitaj one koji te dobro poznaju da li i oni tako misle, da li te i oni tako doživljavaju? Tako ćeš upoznati svoj javni ja i provjeriti da li si u pravu kad misliš da te drugi doživljavaju onako kako ti to misliš.

Moj tajni ja
Da bolje upoznaš svoj tajni ili skriveni ja, razmisli o svojim tajnama i stvarima koje poznaješ samo ti. Ima li u tvome životu nešto što još nikome nisi rekao, nešto što nikome ne bi mogao reći? U odgovoru na ovo pitanje otkrit ćeš svoj tajni ja.

Moj slijepi ja
Svoj slijepi ja upoznat ćeš tako da u odgovorima na pitanje što drugi misle o tebi, otkriješ odgovore koji su te iznenadili, nešto što ti je teško prihvatiti i što nisi očekivao. Prikladna pitanja koje treba postaviti drugima da bi upoznao svoj slijepi ja mogu biti ova: 1) „Kako izražavam svoje temeljne emocije: srdžbu, radost, žalost, strah?" 2) „Što me najviše ljuti?" 3) „Kako se ponašam kad sam posebno radostan?" 4) „Što mi je najvažnije u životu?"

Ukoliko u odgovorima na ova pitanja pronađeš stvari koje te iznenade i koje nisi očekivao, i ako su one potvrđene iz više izvora, tj. od više osoba koje te dobro poznaju, onda si otkrio svoj slijepi ja. Narodna mudrost kaže: „Kad ti dvojica kažu da si pijan, lezi u krevet dok se ne otrijezniš, makar ti ne mislio tako".

Moj nepoznati ili nesvjesni ja
Najteže je otkriti narav nesvjesnog dijela svoje ličnosti, svoga nepoznatog ili nesvjesnog ja. Za to je potrebno uteći se profesionalnoj pomoći raznih projektivnih testova.

pater Mijo Nikić