Ususret blagdanu Božjega milosrđa, pogledajte film "Sveta Faustina"

Ususret blagdanu Božjega milosrđa film nam donosi priču o svetoj Faustini Kowalskoj (1905.-1938.), prvoj svetici trećega tisućljeća, po kojoj Isus posreduje svijetu poruku o Božjem milosrđu.

Marija Faustina Kowalska bila je mlada poljska redovnica Gospe od Milosrđa, kojoj se Isus tijekom trinaest godina očitovao u obliku različitih milosti, a sve u svrhu da preko nje svijet upozna istinsko značenje toga da je Bog Bog milosrđa prije nego Bog pravde. Od nje baštinimo i sliku Isusa kojemu iz grudi izlaze dvije zrake, jedna crvena, jedna bijela, koje predstavljaju krv i vodu, a ispod kojih piše: „Isuse, uzdam se u tebe.“ U filmu je poseban naglasak stavljen na nepovjerenje redovničke zajednice i duhovnika prema njezinim svjedočanstvima, kao i na osobni duhovni razvoj Faustine, koja je od uplašene, neuke djevojke izrasla u snažnu posrednicu Boga i svijeta.

S vremenom je oboljela od tuberkuloze, prihvativši bolest kao način na koji ju Zaručnik čini sličnijom Njemu. Potaknut mističnim naputcima iz Dnevnika sv. Faustine, Ivan Pavao II. ustanovio je svetkovinu Božanskoga milosrđa na nedjelju nakon Uskrsa na koju je i umro 2005. kao predvodnik i najveći štovatelj te pobožnosti.