Valentinovo i Čista srijeda ove godine padaju na isti dan… Što s romantičnom večerom?

Iako se ovo podudaranje Čiste srijede i Valentinova posljednji put dogodilo 1945., iduće će biti već 2024., te zatim 2029.

Vjernici koji redovito imaju problema kamo izvesti svog partnera ili partnericu za Valentinovo, ove će godine imati dodatan problem, budući da Valentinovo pada na Čistu srijedu, ili Pepelnicu, koja označava početak korizmenog vremena, piše Bitno net.

U nedoumici oko pitanja može li Valentinovo biti dovoljno dobar razlog za izuzetak od obveze posta i nemrsa uobičajenih za Čistu srijedu, dio vjernika grada Chicaga obratio se nadbiskupiji kako bi im razriješila dilemu, a ona je odgovor objavila na svojoj web stranici:

„Katolici u cijelome svijetu prepoznaju Čistu srijedu kao svečani početak razdoblja molitvenog razmatranja i pokore, kao što se vidi i u velikom broju vjernika koji taj dan idu u crkvu.

U pogledu značaja Čiste srijede, naravno je da obaveza posta i nemrsa mora biti prioritet katoličkoj zajednici”, stoji u priopćenju nadbiskupije.

Ipak, dali su i alternativno rješenje za one koji bi htjeli uživati u romantičnoj večeri, tako što su predložili da to učine dan ranije na Pokladni utorak, koji je uobičajeno vrijeme slavlja prije početka korizme.

Podsjetimo kako nije nemoguće da biskupi odobre izuzeće od korizmenih propisa za pojedini dan, tako su prošle godine biskupi New Yorka odobrili izuzeće od korizmenog nemrsa petkom na dan svetog Patrika.

Iako se ovo podudaranje Čiste srijede i Valentinova posljednji put dogodilo 1945., iduće će biti već 2024., te zatim 2029.

Još jedna kalendarska zanimljivost ove godine jest i to što će datum slavljenja Uskrsa biti 1. travnja, dan posvećen smicalicama i lažnim vijestima. Ipak, nemojte se dati smesti, kao neki prije dvije tisuće godina, vijest o Kristovom uskrsnuću nije lažna.

Bitno.net