Zdravlje iz Božje ljekarne: Gospina trava

Božja ljekarna je čudesna.

Dobri Bog nam je podario zelenu ljekarnu, livadu i šume pune ljekovitog bilja.Biljke su pravi Božji dar kao i lijek darovan od Boga čovjeku.Priroda nam je dala sve što je potrebno za naše zdravlje.Danas ćemo upoznati Gospinu travu.

GOSPINA TRAVA (Hypericum perforatum) Ta biljka koja raste na rudinama, uz putove i na šumskim obroncima, brežuljcima i livadama, cvjeta od srpnja pa sve do rujna, a ima i ova narodna imena: Bogorodičina trava, ivanje zelje, gorac, kantarion, krvavi korijen, zvončac, žutenica, trava Sv. Ivana. Iz tih narodskih imena proizlazi njezino veliko značenje kao ljekovite biljke. Biljka je visoka 25 - 60 cm, jako razgranata, zlatnožutih paštitastih cvatova. Za sigurno prepoznavanje potrebno je zgnječiti potpuno procvjetale cvjetove, dobit ćemo crveni sok. Koristimo biljku u cvatu za pripremu čaja i kupke, dok ulje od Gospine trave spravljamo samo od cvjetova.

Ulje od Gospine trave je zaista najbolje ulje za rane, ublažava bolove, priječi upalu i liječi. U ranijim su vremenima djevojke plele od nje vijence i svi koji su plesali oko ivanjskih krijesova morali su nositi vijenac od Gospine trave, ivanjsku krunu. U toj su tajanstvenoj noći također bacali u vodu grančice Gospine trave i mlada je djevojka nakon ponovnoga procvata već uvelih cvjetova mogla vidjeti hoće li sljedeće godine imati obožavatelja. U Gornjoj Austriji po starom običaju seljak stavlja biljku između dva komada kruha i s tim hrani stoku i tako ju štiti od bolesti. Danas se nažalost taj starodrevni narodni običaj sačuvao samo u rijetkim religioznim seljačkim obiteljima. Iz svega rečenoga se vidi kako je Gospina trava od davnina visoko cijenjena.

Čaj od Gospine trave valja piti kod oštećenja živaca i živčanih tegoba svih vrsta, kod povreda od udarca i također posljedica od prenapregnutosti. Uz to odlično je sredstvo kod proljeva. I neuralgiju trigeminusa možemo isto tako suzbiti pomoću Gospine trave, ako pijemo dnevno dvije do tri šalice čaja i duže vremena masiramo bolesna mjesta uljem od Gospine trave. Kao "brđanka (moravka) za živce" poznata je tinktura od Gospine trave koju sami možemo napraviti i uspješno primijeniti kod živčanih oboljenja, upala živaca, neuroza, nesanice i živčanih stabosti. Tu tinkturu koristimo za masažu ili uzimamo jednom dnevno 10 - 15 kapi na veliku žlicu vode.

Gospina trava liječi govorne smetnje, nemiran san, histerične napade, mjesečarenje, kao i mokrenje u postelju i depresije. Moja iskustva pokazuju da kod svih tih bolesti pored uporabe čaja od Gospine trave učinkovito pomažu i sjedeće kupke s Gospinom travom. Kupke provodimo tjedno uz šest uzastopnih kupki nogu. Tu kuru naročito preporučujemo kod svih bolesti koje su posljedica živčanih oboljenja. Mlade djevojke u razvojnom dobu bi morale neko vrijeme piti dnevno dvije šalice čaja od Gospine trave; on podstiče razvoj ženskih organa i pomaže u reguliranju neredovite menstruacije.

Visoko cijenjeno prirodno ljekovito sredstvo je ulje od Gospine trave. Ne smije nedostajati ni u jednom domaćinstvu. Možemo ga sami pripraviti. Svoju ljekovitu snagu zadržava dvije godine i uspješno ga koristimo ne samo kod otvorenih rana, svježih ozljeda, podljeva, otečenih žlijezda i kao sredstvo za njegu grube kože lica, nego je isto tako i uspješno sredstvo za masiranje kod bolova u leđima, lumbaga, išijasa i reumatizma. Cvjetovi stavljeni u laneno ulje pravo su sredstvo koje valja imati uvijek pri ruci kod opekotina i ozljeda izazvanih parom. To ulje koristimo i kod opekotina od sunčanja. Dojenčad s bolovima u trbuhu se odmah smiri, čim im trbuščić namažemo uljem od Gospine trave.

NAČINI UPORABE
Priprema čaja: Uzmemo vrhom punu čajnu žličicu bilja na 1/4 litre vode, samo oparimo i ostavimo da odstoji kratko vrijeme.

Ulje od Gospine trave: Po suncu nabranim cvjetovima rastresito napunimo bocu do grla i prelijemo s dobrim maslinovim uljem. Ulje mora prekriti cvjetove. Dobro zatvorenu bocu ostavimo nekoliko tjedana na suncu ili blizu peći. Nakon izvjesnog vremena ulje poprimi crvenu boju. Procijedimo ga kroz krpu, ostatak još iscijedimo i ulje pohranimo u tamne boce. Kod rana od opeklina umjesto maslinova možemo uzeti laneno ulje.

Tinktura od Gospine trave: U jednu litru rakije stavimo dvije pune šake na po suncu ubranih cvjetova i ostavimo bocu tri tjedna na suncu ili na toplome.
Sjedeće kupke: Jedno puno vjedro Gospine trave (stabljike, lišće , cvjetovi) ostavimo preko noći u hladnoj vodi. Prije kupanja zagrijemo do ključanja i dodamo u vodu za kupanje. Vrijeme Kupanja je 20 minuta.

Izvor teksta: Maria Treben "Zdravlje iz Božje ljekarne"Savjeti i iskustva u liječenju ljekovitim biljem (knjižare Verbum).