Život blažene Djevice Marije prije Uznesenja prema viđenju stigmatizirane redovnice

Blažena Ana K. Emmerick je stigmatizirana redovnica augustinka koja je 38 godina bila prikovana za postelju te imala viđenja vezana uz Marijin i Isusov život.

Život bl. Djevice Marije u kući u blizini Efesa detaljno je opisan u njezinim razmatranjima  te se kao takav kasnije pokazao vjerodostojan i autentičan.Najveće moguće priznanje dobio je i sam i životni put Ane Katarine Emmerick, kad ju je 3. listopada 2004. godine blaženom proglasio papa Ivan Pavao II.U ovome djelu donosimo vam njen izvještaj o tome što je sve prethodilo do Marijinog uznesenja na Nebo.

Marijina putovanja iz Efeza u Jeruzaelm.

„Poslije treće godine svog boravka u Efezu uhvati Mariju velika čežnja za Jeruzalemom. Ivan i Petar odvedoše Je tamo. Mislim da se tamo okupilo više Apostola…Kod njihova dolaska vidjeh da navečer u suton, prije nego krenuše u grad, pohodiše Maslinsku goru, brdo Kalvariju, Sveti grob te sva sveta mjesta oko Jeruzalema. Majka Božja bila je tako tužna i taknuta samiloću da se jedva mogla održavati uspravnom, pa Je Petar i Ivan odvedoše otuda pridržavajući Je ispod ruku.

Godinu i pol prije svoje smrti Marija je još jednom doputovala iz Efeza u Jeruzalem. Tad je ponovno vidjeh kako umotana u noć pohodi s Apostolima sveta mjesta. Bila je neizrecivo žalosna i stalno je uzdisala: „Oh, Sine moj, Sine Moj!“ Kad dođe do stražnjih vrata palače gdje bijaše susrela Isusa koji padne pod križem, dirnuta bolnim sjećanjem padne bez svijesti na zemlju, a Njezini prijatelji pomisliše da umire.

Odnesoše Je na Sion u Cenakul, u čijim je prednjim zgradama stanovala. Ovdje bijaše Blažena Djevica tijekom više dana tako slaba i bolesna i toliko puta padne u nesvijest da su češće očerkivali Njezinu smrt te Joj nakaniše pripremiti grob. Oba sama izabere za to jednu špilju u Maslinskoj gori, a Apostoli dadoše da Joj tamo neki klesar kršćanin uredi lijepi grob.

U međuvremenu bijaše više puta proglašena mrtvom, a glas o Njezinoj smrti i grobu proširi se i po drugim mjestima.
Ali, kad grob biješe dovršen, bijaše već ozdravila te dovoljno snažna da opet otputuje natrag do svog stana u Efezu, gdje je nakon godinu i pol zaista umrla.
 
Marijin grob u Getsemanskom vrtu kraj Jeruzalema

marijin-grob.jpg

Crkva Marijina groba u Getsemanskom vrtu

Crkva-Marijina-groba.jpg

Grob za Nju priređen na Maslinskoj gori bio je uvijek čašćen, kasnije je iznad njega sagrađena i crkva, a Sveti Ivan Damašćanski – tako sam čula u duhu – pisao je onda po čuvenju da je Ona umrla i pokopana u Jeruzalemu.

Vijest o Njezinoj smrti, Njezinom grobu, Njezinom uznesenju na Nebo Bog sigurno dopusti da neodređene postanu predmetom predaje kako tada još toliko u poganskoj svijesti ne bi dao nikakva međuprostora u kršćanstvu, jer lako je moguće da bi je neki častili kao neku božicu.“

 

(Blažena Ana Katarina Emmerick, Život Blažene Djevice Marije, Naklada Sv. Antuna, knjižare Verbum) /photo:Wikipedia,worldalldetails