Značenje medaljice svetog Benedikta

Prije svega treba reći kako ta medaljica, kao ni svaka druga nema nikavu “čarobnu moć” niti joj se pripisuju ikakve egzorcističke moći.

Vjera Crkve je uvijek učila da Sotona bježi od jake vjere, čiste savjesti, od molitve i pouzdanja u Boga, a na poseban način od poniznosti. Prema tome, to su sredstva kojima se posvećuje nas život i sve stvari, a ne obrnuto. Medaljicu su po svijetu proširili sinovi i kćeri sv. Benedikta iz poštovanja i ljubavi prema svom duhovnom ocu. Medaljica s jedne strane nosi lik sv. Benedikta, a s druge strane je naslikan križ.

Iznad križa stoji napisano - Pax - Mir, a uokolo se nalaze početna slova starodrevne molitve sa zaklinjanjem da odstupi nečista sila. Ta molitva ima moć ako se moli s vjerom. Evo te molitve: Vade Retro Satana, Non Suade Mihi Vana; Sunt Mala Quae Libas, Ipse Venenum Bibas, ili u prijevodu: Odlazi Sotono, ne savjetuj me ispraznostima, zlo je ono što nudiš, sam pij svoj otrov. U četiri prazna polja pokraj kriza uokvirena su slova CSPB: Crux Sancti Patris Benedicti - Križ svetog oca Benedikta. U samim krakovima križa nalaze se početna slova sljedeće molitve: Crux Sancta Sit Mihi Lux, Non Draco Sit Mihi Dux - Križu sveti, budi meni svjetlo, nemoj me ti, vraže, voditi.