10 dobrih razloga za život u predbračnoj čistoći

Što ljubav ima s tim?

Čini se da su predbračna čistoća i čednost vrline koje su izašle iz mode. Kriza vrijednosti navela je mnoge mlade ljude da vide seks kao središte svoje veze. Seksualno aktivni muškarci smatraju se "pobjednicima", a žene "iskusnima", dok nekoga tko živi u čistoći smatra se razboritim, seksualno nesposobnim ili ga Crkva na to prisiljava. Međutim, stvarnost je potpuno suprotna. Pročitajte 10 razloga za promicanje seksualne apstinencije među našim mladima, piše Aleteia.

1. Promiče međusobnu komunikaciju na spojevima.

Kad par prakticira apstinenciju, njihova je komunikacija dobra jer nisu usredotočeni samo na užitak, već i na radost dijeljenja svojih pogleda i iskustava; štoviše, njihovi su razgovori dublji.
Nasuprot tome, fizička intimnost lak je način uspostavljanja odnosa, ali zasjenjuje druge oblike komunikacije. To je način izbjegavanja duboke emocionalne intimnosti poput razgovora o dubokim osobnim problemima i rada na osnovnim razlikama između vas dvoje.

2. Raste prijateljstvo.

Fizička blizina može navesti tinejdžere da misle kako su emocionalno bliski, iako zapravo nisu. Romantična veza u biti se sastoji od njegovanja prijateljstva, a prijateljstva nema bez razgovora i zajedničkih interesa. Osobni razgovor stvara prijateljstva i pomaže nam da otkrijemo jedni druge i upoznamo tuđe kvalitete i mane. Neke mlade ljude vodi strast, a kad se dublje upoznaju, na kraju ostanu razočarani. I nisu se upoznali jer nikada nisu postali prijatelji; umjesto toga, bili su “prijatelji s povlasticama”.

3. Uspostavlja bolji odnos s roditeljima partnera.

Kada se muškarac i žena poštuju, njihova ljubav sazrijeva i poboljšava njihovo prijateljstvo s oba para roditelja. Općenito, roditelji više vole da njihova nevjenčana djeca žive seksualno uzdržane živote i zabrinuti su ako znaju da su njihova djeca spolno aktivna, a da nisu u braku. Kada par zna da mora skrivati svoje seksualne odnose, njihova krivnja i stres rastu. Parovi koji odluče čekati razvijaju prijateljskije odnose s vlastitim roditeljima i s roditeljima svojih voljenih.

4. Osjećate se slobodniji kod odluke trebate li nastaviti vezu.

Seksualni odnosi imaju moć snažno ujediniti dvoje ljudi i mogu produžiti nezdravu vezu temeljenu na fizičkoj privlačnosti ili potrebi za sigurnošću. Osoba se može osjećati “zarobljenom” u vezi koju bi željela prekinuti, ali ne može pronaći izlaz. Osoba koja živi u čistoći može lakše prekinuti emocionalnu vezu s drugim, jer na fizičkoj razini nije postojala tako velika intimnost. . Štoviše, ako žena zatrudni, oba se partnera ne osjećaju slobodnima odlučiti se razdvojiti.

5. Potiče velikodušnost umjesto sebičnosti.

Seksualni odnosi mogu dovesti do sebičnosti i usmjerenosti na samozadovoljavanje. Potiču nesigurnost i sebičnost, jer kada ste seksualno intimni, tendencija je tražiti sve više i više.

6. Manji je rizik od fizičkog ili verbalnog zlostavljanja.

Seks izvan braka povezan je s nasiljem i drugim oblicima zlostavljanja. Primjerice, više je nego dvostruko fizičke agresije među parovima koji žive zajedno bez ikakvih obveza nego među bračnim parovima. Manje je ljubomore i sebičnosti kod parova koji se odluče odgoditi seksualnu aktivnost u usporedbi s onima koje vodi strast.

7. Potiče kreativnost u iskazivanju ljubavi.

Par koji prakticira apstinenciju pronalazi nove načine iskazivanja ljubavi; moraju koristiti inventivnost i domišljatost kako bi se dobro zabavili i pokazali interes jedno za drugo. Veza postaje jača što imaju više prilika upoznati međusobne karaktere i navike te naučiti načine kako održati vezu.

8. Veća je vjerojatnost da će par uspjeti u braku.

Istraživanje je pokazalo da je veća vjerojatnost da će se razvesti parovi koji žive u izvanbračnoj zajednici od onih koji nisu.

9. Ako odlučite prekinuti vezu, manje će boljeti.

Veze koje stvara seksualna aktivnost snažno nas vežu za drugu osobu, pa ako dođe do prekida, bol je intenzivnija. Kada niste bili fizički intimni i odlučite prekinuti, razdvojenost je manje pogubna.

10. Što je najvažnije, osjećat ćete se bolje u vezi sebe.

Seksualno aktivni adolescenti često gube samopoštovanje i priznaju da žive s osjećajem krivnje. Kada odluče napustiti fizičku intimnost, osjećaju se novima i rastu kao ljudi. Oni povećavaju svoj intelektualni, umjetnički i društveni potencijal jer svu tu kreativnu energiju ulažu u razvoj svojih talenata.