8 snažnih lekcija iz sretnog braka Rosalynn i Jimmy Cartera

Nakon smrti supruge bivšeg predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Jimmyja Cartera, donosimo vam neke naputke za sretan brak koje možemo naučiti iz njihovog bračnog života.

Kada je Rosalynn Carter umrla u velikoj starosti od 96 godina u nedjelju, 19. studenog, okončan je nevjerojatan 77-godišnji brak s bivšim predsjednikom Jimmyjem Carterom, koji i sam ima impresivnih 99 godina, piše Aleteia.

Iako je bilo mnogo u vijestima o zalaganju bivše prve dame za mentalno zdravlje i humanitarni rad, zanimljivo je osvrnuti se na još jedno od njezinih prekrasnih postignuća: njezin nadahnjujući brak s 39. predsjednikom Sjedinjenih Država koji je paru donio desetljeća ljubavi, druženje, četvero djece i 21 unuče.

Prihvatite žrtve

Prije nego što je upoznala Cartera, Rosalynn je planirala studirati dizajn interijera na Georgia State College for Women. Međutim, kada se par odlučio vjenčati, Rosalynn je uložila sve svoje napore u uzdržavanje svog vojnog muža i na kraju u odgoj njihovih četvero djece.

Njezina spremnost da promijeni vlastite planove za dobrobit para bila je znak stvari koje dolaze, kada je kao prva dama osigurala da njezin suprug služi svojoj zemlji fokusirajući se na svoje potrebe i potrebe zemlje. Zapravo, iskoristila je priliku da radi zajedno s njim dok je bio u uredu, prisustvujući sastancima kabineta i pokušavajući pomoći onima kojima je to bilo potrebno. I žene i muževi mogu učiti iz primjera nesebične ljubavi Rosalyn Carter.

Zadržite neovisnost

Iako je u ranoj fazi braka Rosalynn bila odana kućanica, uživala je i u odgajanju svoje djece dok je njezin suprug bio odsutan i služio u mornarici. Ta sposobnost da napreduju dok su razdvojeni nastavila je funkcionirati za par tijekom njihova dugog braka.

Sprijateljite se sa užom rodbinom

Rosalynn je razvila odnose sa cijelom suprugovom obitelji, međutim, bila je posebno bliska s njegovom sestrom, kojoj je proslijedila haljine koje joj više nisu pristajale. Iako bi moglo biti teško uspostaviti čvrsta prijateljstva sa svom užom rodbinom, imati barem jednu blisku vezu među njima nešto je što može samo pomoći u izgradnji veza između obitelji.

Pronađite zajedničku strast

Carterovi su spojili svoju vjeru i jezične vještine čitajući jedno drugome BIbliju na španjolskom jeziku svake večeri. Zanimljivo je da se par također zabavljao vozeći dvije i pol milje na električnom skuteru na tri kotača svaki dan. I naravno, marljivo su radili na projektima koji su im bili bliski, poput pružanja utočišta za prognanike na Haitiju.

Ne dopustite da se svađe rasplamsavaju

Carterovi su ispričali da je jedno od njihovih važnih pravila za uspješan brak bilo da nikad ne dopuste da ljutnja uništi dobar san. Par bi se pobrinuo da budu u dobrim odnosima, čak i ako to nije uvijek lako:

“Slijedimo [ovo pravilo] prilično pedantno, ponekad s velikim poteškoćama,” objasnio je Carter. “Imamo 21 unuka i četvero djece pa se puno svađamo oko naše obitelji, ali pokušavamo prijeći preko te svađe prije nego što odemo na spavanje.”

Budite glas razuma

Jedna od Rosalynninih uloga bila je podijeliti sa svojim suprugom kad je mislila da on ne radi dobro posao. Zapravo, dok je bio u uredu – i bez sumnje do svoje smrti – Carter je ohrabrivao svoju ženu da ga “sjedne i uzruja”, ako je mislila da ne radi dobro svoj posao.

Dajte jedno drugom prostora

Još jedno zlatno pravilo koje su dijelili Carters bilo je da jedno drugom daju prostora. “Ona ima mnogo interesa koje ja ne dijelim, a ja imam mnogo interesa koje ona ne dijeli”, objasnio je bivši predsjednik.

Međusobno se podržavajte

Ako postoji još jedna posljednja lekcija koju bismo mogli izvući iz ove inspirativne bračne zajednice, to bi bila potpora koju su jedno drugome pružali kroz sve životne izazove. Bilo na poslu, zbog bolesti ili podizanja obitelji, ako se možete osloniti jedno na drugo, vaša veza može samo napredovati.

 

 

Označeno u