Duhovna obnova za travanj koju možete napraviti kod kuće

Duhovna obnova je prilika za par sati tihe molitve u kojima gledamo na vlastite živote u Božjoj prisutnosti.

1. UVOD

Duhovna obnova je prilika za par sati tihe molitve u kojima gledamo na vlastite živote u Božjoj prisutnosti. Dobra je ideja činiti bilješke i ideje koje nam sinu tijekom obnove, ali najvažnije je da se stavimo pred Gospodina, da gledamo Njega i dozvolimo njemu da nas gleda.

2. RAZMATRANJE

Razmatranje poslušajte ovdje.

3. DUHOVNO ŠTIVO

Isus je ostao u Euharistiji kako bi popravio naše slabosti, naše sumnje, naše strahove. Iznad svega, on je tu da nas nauči voljeti i privlačiti svojoj Ljubavi. Članak pročitajte ovdje.

4. ISPIT SAVJESTI

Pitanja koja donosimo mogu nam pomoći da u Božjoj prisutnosti razmišljamo kako smo djelima odgovorili na njegovu ljubav. Na početku može pomoći zazivanje Duha Svetoga, a na kraju sam čin kajanja izražavajući žaljenje zbog vlastitih grijeha i moleći Božju milost kako bismo mu se vratili i ostali blizu njega. Čin kajanja može biti koji god želimo, uključujući i jednostavne riječi svetog Petra upućene Isusu nakon uskrsnuća: „Gospodine, ti sve znaš, tebi je poznato da te ljubim.“ (Iv 21:17).

Čin prisutnosti Božje

1. »Dođe Isus, stane u sredinu i reče im: „Mir vama!”« (Iv 20, 19-20). Suočavam li se mirno sa svakodnevnim izazovima? Nastojim li u svojoj okolini – sa suprugom, djecom, poznanicima i ostalima – stvarati vedar ambijent?

2. »Sve što je od Boga rođeno, pobjeđuje svijet« (1 Iv 5, 4). S kakvim stavom gledam na izazove u društvu? Je li Isus trajni orijentir u mojoj zadaći da preoblikujem svijet?

3. »Pravi sportaš se ne bori da bi samo jednu pobjedu odnio, i to u prvom pokušaju (…). Pokuša jednom, drugi put, i ako na početku nema uspjeha, nastoji svom upornošću, sve dok ne savlada prepreku« (Kovačnica, br. 169). Na koji način pristupam sakramentima kako bi mogla rasti želja da nastavim koračati s Gospodinom, sigurna da mi on svakoga dana neumorno pomaže.

4. Kristovo Uskrsnuće nas uvodi u novi život. Kako se ova istina preobražava u radost i optimizam u mojoj obitelji kada naiđu poteškoće?

5. »Nada pak ne postiđuje. Ta ljubav je Božja razlivena u srcima našim po Duhu Svetom koji nam je dan!« (Rim 5, 5). Koje planove za moj obiteljski, profesionalni i društveni život mogu dodatno povjeriti Duhu Svetom da ih on ostvari.

6. »I dok su tako razgovarali i raspravljali, približi im se Isus i pođe s njima« (Lk 24, 15-16). Hodim li dijeleći svoj život s Kristom? Molim li Duha Svetoga da mi pomogne da moje obavljanje pobožnosti bude susret sa živim Kristom?

7. »I uniđe da ostane s njima. Dok bijaše s njima za stolom, uze kruh, izreče blagoslov, razlomi te im davaše. Uto im se otvore oči te ga prepoznaše, a on im iščeznu s očiju« (Lk 24, 29-31). Nastojim li ne izgubiti oduševljenje Euharistijom i pokušavam li ovaj veliki dar dijeliti sa svojom obitelji?

Djelo kajanja

5. ODLUKE

Donesite nekoliko kratkih i točno određenih odluka koje ste vidjeli u molitvi i nastojte ih ispunjavati tijekom ovog mjeseca.

Izvor: opusdei.org