Duhovni savjeti kako izbjeći lijenost

Lijenost je navika koje se nije uvijek lako riješiti.

Svi se radije odlučimo na gledanje televizije ili na surfanje internetom nego da odradimo svoje obveze. Nažalost, kada se prepustimo tim iskušenjima onda se naše obveze pomiču u nedogled, a posao kod kuće se nikad ne obavi, piše Aleteia.

Dobra je vijest da se uz pomoć Božje milosti može nadići lijenost te upravljati vremenom koje nam je dano,

Talijanski svećenik don Lorenzo Scupoli u svojoj knjizi “Duhovni boj” objavljenoj 1589. godine objašnjava kako zaustaviti lijenost i tromost u korijenu.

Odmah odgovorite na postavljeni zahtjev

Nastojte iskreno odgovoriti odmah na svako nadahnuće odozgo i na svaku naredbu nadređenih. Učinite sve što je potrebno u vrijeme i na način koji im je ugodan.

Nemojte odgađati ni trenutak
Nikada ne dopustite sebi u jednom trenutku odgađanje jer za to jedno malo kašnjenje uskoro će slijediti drugo pa treće i tako unedogled. Stoga će biti sve teže raditi jer ćete početi uživati u neradu.

Izvršite zadatak odmah i to izvrsno

Nije dovoljno da brzo obavimo naš imenovani posao već da bismo ga doveli do najvišeg mogućeg savršenstva, moramo to učiniti u vrijeme koje zahtijeva njegova priroda i kvaliteta, i uz svu odgovarajuću marljivost.

Ako nešto napravimo prije vremena to nije marljivost, nego najsuptilniji oblik lijenosti. Tada ne nastojimo zadatak izvršiti dobro već ga brzo napraviti kako bismo se nakon toga mogli prepustiti tromu mirovanju nakon obavljenog posla.

Ako je zadatak prevelik, razdvojite ih na više manjih

Kada vas pozovu da odradite zadatak koji vam se učini težak i to vam postane veliki stres da biste ga najradije zanemarili, počnite odrađivati manje zadatke kako bi i taj zadatak što bolje izvršili.