Korisni savjeti za zaposlene roditelje ako se ne mogu usredotočiti na molitvu

Kako naši životi postaju užurbaniji, sa stalnim ometanjima oko nas, teško je ostati usredotočen na bilo što. A ako su nas djeca tijekom dana pomalo izluđivala i ako smo iscrpljeni na kraju dugog dana, lako se možemo isključiti iz molitve, piše Aleteia.

Ipak, molitve su izvrstan način ne samo izražavanja zabrinutosti i zahvalnosti našem Nebeskom Ocu, već nam omogućuju da vrednujemo svoje živote. Dakle, važno je da se dobro pomolimo.

Jedan od načina da to učinite je da stvarno razmotrite svaku riječ. Opet, nije to lako učiniti, ako se odjednom krenemo brinuti jesmo li zaključali vrata ili isključili pećnicu. No, postoji učinkovit način molitve, a mogao bi pomoći svima.

Jedan od problema u vezi s izgovaranjem molitava koje godinama molimo jest da ih počnemo izgovarati napamet. Razmislite o svim trenucima kada ste izgovorili molitvu “Oče naš”, a da niste stvarno razmotrili svaku riječ. To je molitva koju smo izgovorili toliko puta da može postati pomalo besmislena ako nismo usredotočeni, poručuje autor teksta Cerith Gardiner.

Kako je istaknuo, svaki put kad se započne moliti počne s molitvama “Oče naš”, “Zdravo Marijo” i “Slava Ocu”. Ipak, neće nastaviti s ostatkom svojih molitava dok stvarno ne razmotri riječi ovih poznatih. Ako ustanovi da je malo rastresen, izmolit će tri molitve ponovno, a možda čak i ponovno ako mu je glava stvarno puna dnevnih aktivnosti.

Na kraju, kada počne razumijevati i osjećati svaku riječ, prijeći će na ostatak molitvi. Ne samo da mu pomaže da se osjeća povezanijim s Bogom ili bezbrojnim svecima koje zaziva, pomaže mu da se osjeća smireno.

Na kraju molitve osjeća se zadovoljno. Kako je otkrio Gardiner, osjeća se spremnim za dobar san ili za početak dana s malo više smisla.

Ako mislite da bi vam ova tehnika mogla pomoći, pokušajte je. I zapamtite, čak i ako su naše početne molitve malo rastresene, nikada ne nailaze na gluhe uši.

Označeno u