Pater Arek Krasicki: Nemoj se praviti važan, ti nisi spasio svijet

Čemu ti ključevi? (Mt 16,13-20)

Piše: Pater Arek Krasicki

Upravo to: čemu ti ključevi, zar nije moglo biti nekako jednostavnije postići spasenje i to bez ključeva?

Funkcija ključara povezuje se s ulogom domara koji s cijelim buntom ključeva hoda okolo. To je i nama poznato. Mnoštvo je ključeva jer pred nama su mnoga vrata.

Ključevi, iako se u Božjoj riječi pojavljuju u pluralu, ipak je riječ samo o jednom ključu. To je jedan ključ koji otvara sva vrata.

Prorok Izaija najavljuje Elijakimu ključeve doma Davidova, ali samo privremeno, jer ce doći Mesija koji će ih preuzeti. I kad ih već posjeduje na vidljiv način prenosi ih na Petra kojemu čak daje novo ime. Sve zbog toga da može nositi ključeve kraljevstva.

On je prvi, odabran za nositi ključeve. Međutim, ti su ključevi nevidljivi. Vidljiv je njihov učinak: spasenje.

Kršćani su od samog početka tumačili ovaj odlomak mesijanski. Mesija je taj koji nosi ključeve, ali i sam postaje ključ. Prema tome, onaj koji drži ključ nije domar, on je vladar.

Isus Krist je vladar i snaga zadržana u ključu. On je ključ koji ponajprije otvara svaki zatvor. Naglašavam, otvara, a nije samo jednom otvorio. Što to znači? Situacija ispod Cezaree događa se iznova, u mom i u tvom životu. Prije svega, Mesija Isus oslobađa nas svakog zatvora i ropstva. Jesi li to ikada osjetio? Osjećaš li da nakon ispovijedi postaješ drugi čovjek? Iznova možeš čuti svoje novo ime. Čudesan je taj Krist. On u svakom sakramentu stavlja ključ pred tebe i govori. Ne vidiš ga, ali on tu jest i djeluje. Njegova je učinkovitost ogromna i nema granica.

Možda sjediš i misliš da imaš takve probleme da niti jedan ključ ne može riješiti tvoj problem. Hm…. tko zna, možda se upravo tako osjećao Petar kada je prije svega izjavio: „Ti si Krist-Pomazanik“, a onda se pojavio problem ključeva i možda njegovo pitanje: „Ali kako ću se ja s tim nositi?“ Da, nositi se sam s takvom odgovornošću je uistinu teško. No bez obzira na sve što ti se događa u životu i možda ne vidiš izlaza, jedna poruka. Nemoj se praviti važan, ti nisi spasio svijet. U svojim rukama držiš ključ. Naprijed.

Označeno u