Da je čovjekov život kratka vijeka i pun nevolja (Job 14,1) lako je iskusiti ali puno teže prevladati i u tome postojano ustrajati.

Kad nas pritisnu nevolje spontano tražimo pomoć od prijatelja i svakoga tko bi nam mogao stvarno pomoći. Kršćani su iskusili takvo stanje u vrijeme progona. U tim vremenima straha, tjeskobe i zlostavljanja intenzivnije su se utjecali pomoći i zaštiti Božjoj i zagovoru Bogorodice i svetaca. Tako je već u prvim stoljećima kršćanstva nastao Bogorodičin naslov Pomoćnica kršćana.

Na temeljima iskustva

Papa Pio V. dodao je taj zaziv u Lauretanske litanije nakon pobjede kod Lepanta 1571. godine. Kad je papa Pio VII. nasilno istjeran iz Vatikana, cijela se Crkva usrdno molila da se može vratiti na Petrovu stolicu. I to se stvarno i dogodilo. Papa je oslobođen i vraćen u Rim 24. svibnja 1814. Zbog toga je naredio da se uvede blagdan Pomoćnice kršćana i da se slavi na dan njegova oslobođenja i povratka na Petrovu stolicu. Papa Benedikt XV. spominje važnost zaziva u litanijama i veli: Crkva nije slučajno stvorila zaziv ´pomoćnica kršćana´ na kraju litanija. Iza zaziva: Zdravlje bolesnih, utočište grješnika, utjeho žalosnih, zazvala ju je Pomoćnicom kršćana.

U marijanskom svetištu Monserat u Španjolskoj nalazi se neobična biblioteka s natpisom na vratima: Biblioteka Blažene Djevice. Na iznenađenje posjetitelja u njoj se ne nalazi ni jedna knjiga. Tu su raspoređene samo pločice, najčešće s natpisom: Marija mi je pomogla i mnoštvo ortopetskih pomagala i proteza ozdravljenih vjernika. Slično je i u mnogim drugim marijanskim crkvama i svetištima.

Velik doprinos širenju pobožnosti Mariji pod naslovom Pomoćnica kršćana dala je Družba sv. Franje Saleškog koju je utemeljio sv. Ivan Bosco (+ 1888.), rođen iste godine kada je Pijo VII. uveo blagdan Pomoćnice kršćana. Prva vjernička udruga pod navedenim naslovom okupila se u Torinu 1868. g. s ciljem promicanja autentičnog kršćanskog života po Marijinu primjeru i zagovoru. Udruga djeluje i u našem vremenu i svoju aktivnost provodi u apostolatu među manjim grupama u lokalnim sredinama. Uzimaju Mariju za uzor služenja Bogu i svjedočenja evanđeoskih vrednota u svagdanjem životu. To postižu prvenstveno primjerom dobroga življenja ali i poticajnim govorima.

Borba među potomcima

Misni obrasci u Zbirci misa BDM, pod rednim brojem 42, osim predslovlja, uglavnom su preuzete iz Vlastitih misa Družbe sv. Franje Saleškoga i kongregacije klerika-redovnika sv. Pavla. Predložena su i svetopisamska čitanja: Otk 12, 1-12.17; Post 3,1-15; Iv 2,1-11.

Znakovit je izbor predloženih svetopisamskih čitanja. Za prvo misno čitanje predlažu se dva odlomka: Post 3,1-15 i Otk 12,1-12.17. U oba dominira sukob zmijina i ženina potomstva i najava konačne pobjede nad zlom što ga simbolizira zmija i njezino potomstvo. Osobito je to naglašeno u odlomku iz knjige Postanka. U odlomku iz Otkrivenja, uz dramatičnost porođajnih bolova i muka rađanja i proročke vizije ratovanja velikog zmaja protiv Žene, predstavljen je lik pobjednice obučene u sunce, okrunjene s dvanaest zvijezda. A zanimljiva je i njezina pratnja za koju se ona svesrdno zauzima. Ivan je proročkim zanosom gleda zajedno s ostatkom njezina potomstva, s onima što čuvaju Božje zapovijedi i drže svjedočanstvo Isusovo (r.17). To je veoma prikladna slika Marije Pomoćnice u nevolji. Ali i jasan poticaj da se pravi vjernici trebaju vjerom i životom stvarno ubrojiti u ostatak njezina potomstva po tome što čuvaju zapovijedi Božje i drže svjedočanstvo Isusovo. Tu nema mjesta nekoj sladunjavoj kršćanskoj pobožnosti ni nadi bez pokrića u životu nego se za uzor i ideal postavlja svakodnevno podnošenje križa i borba protiv zla. Jer, samo odlučni i nasilni praktikanti dobra, osvajaju ulaznicu u kraljevstvo nebesko. Marijin primjer i zagovor istinska je pomoć u toj borbi.

Dobar primjer je potreban svima a osobito mladima koji traže prikladne uzore za nasljedovanje. U današnjoj sveopćoj pomutnji oni se osjećaju smućeno i izgubljeno pred degradacijom i relativiziranjem vrednota što su ih starije generacije nudile kao uzor nasljedovanja i ključ životne sreće. Marijina odlučnost u suočavanju sa svakodnevnim poteškoćama, pouzdanje u Božje vodstvo i u trenucima sumnje i nesnalaženja, suosjećanje s ljudima u potrebi … Sve su to trajne vrednote koje se može i treba ostvarivati u životu.

Što god vam rekne učinite! vrhunac je predloženog evanđeoskog odlomka. To je poruka sa svadbe u Kani Galilejskoj, ali i poruka sa svake euharistijske gozbe kršćana sve do Kristova slavnog očitovanja na koncu vremena. Tada će se i na svakome vjerniku očitovati opravdanje i sadržaj saveza s Bogom: Gospod je slava tvoja i Bog tvoj, koji je radi tebe učinio velika i čudesna djela (Pričesna).

Hrani vjeru i pritječe u pomoć

Molitveni tekstovi predložena misnog obrasca slave Boga koji je Blaženu Djevicu roditeljicu svoga Sina postavio za majku i pomoćnicu kršćanskom narodu (zborna, predsl.). Upravo zbog toga se na Mariju primjenjuje pohvala izrečena za starozavjetnu junakinju Juditu: Tvoja hvala neće iščeznuti iz usta ljudi, nego će se oni dovijeka sjećati Božje moći (ulazna).

Marijina zaštita i pomoć kršćanskom je narodu pružena da pod njezinom zaštitom neustrašivo bije boj vjere, bude postojan u nauku apostolskom, sigurno korača kroz oluje svijeta dok radostan ne stigne u nebeski grad (predsl.). Tada će biti nova nebesa i nova zemlja s obnovljenim pokoljenjem. Na to se pripravljamo i privikavamo već ovdje na zemlji što izražavamo i molimo u misnoj popričesnoj molitvi da …uz pomoć Blažene Djevice svučemo iskvarenu starinu i obučemo Isusa Krista, početnika novog pokoljenja.

Molbu možemo izraziti i riječima crkvenog himna:
Zaštiti svoju djecu svu,
Kad bìt im bude smrtni boj,
Da s tobom nać se uzmognu
U domovini vječitoj.

Osmrtnice ba

Zanima te i ovo?
Trodnevnica Majci Božjoj Bistričkoj
10. July 2020.
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.