×

Warning

JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: /var/www/clients/client0/web1/web/images/fotogalerija/poboznost-put-svjetla
×

Notice

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/fotogalerija/poboznost-put-svjetla

Put svjetla

Već nekoliko stoljeća u narodu se rado obavlja pobožnost križnoga puta, posebno kroz korizmu.

Ona ima cilj kvalitetnije doživjeti sveto trodnevlje te dublje proživjeti muku Isusa Krista kojom smo mi otkupljeni. No vrlo često tu naša pobožnost kao da se „zaustavi“. Pripravljamo se kroz korizmu za svete dane, za proslavu Isusovog Uskrsa i onda se zaustavimo. Upravo s razlogom da nastavimo razmatrati ono što dolazi nakon muke, a to je Uskrs i uskrsni događaji, nastala je pobožnost Put svjetla.

Put svjetla jest pobožnost kojom se kroz 14 postaja razmatraju događaji nakon Isusova uskrsnuća. Tako se u njoj, na način križnog puta, daju na razmišljanje događaji poput Uskrsnuća, susreta s Marijom Magdalenom, ukazanja na Tiberijadskom jezeru, kušnje i vjerovanja apostola Tome u uskrsnuće te drugi, u Novom zavjetu, opisani susreti Isusa s učenicima. U posljednjoj postaji razmatra se o silasku Duha Svetoga na učenike kojim započinje povijest naše Crkve. Tek nedavno ta je pobožnost prenesena iz Italije pa su je ove godine trsatski novaci obavljali kroz cijelo Uskrsno vrijeme, svaku nedjelju prije večernje svete mise.

Posljednji puta u uskrsnom vremenu smo molili ovu pobožnost na sam blagdan Duhova u večernjim satima, te smo koristili prostor Trsatske kalvarije krenuvši od postaje Isusova Uskrsnuća, koristeći upaljene svijeće u ophodu. Za tekstove razmatranja najčešće je korištena knjižica koju je napisao biskup Ivan Šaško, ali su korišteni i drugi ponuđeni materijali. Sudeći po broju sudionika, može se zaključiti da su trsatski vjernici „Put svjetla“ prihvatili i zavoljeli, te vjerujemo da će se ta pobožnost ustaliti kao tradicionalna u bazilici Majke Božje Trsatske, ali i proširiti na ostale crkve u okolici i cijeloj našoj domovini.

Cilj i vrhunac svakog života jest Uskrs. Isus je i uzeo ljudsko tijelo kako bi nama pokazao da nakon smrti dolazi život, nakon prividnog poraza pobjeda. Kako bismo bolje shvatili to veliko otajstvo našega spasenja potrebno je iznova proživljavati i prebirati kako žalosne događaje muke, tako i radosne događaje Gospodnjeg uskrsnuća. To nam je omogućeno u pobožnosti Puta svjetla stoga samo možemo pozvati sve čitatelje da je prihvate.

{gallery}poboznost-put-svjetla:200:140:0:0{/gallery}