Uz nekoliko informacija o svetoj Klari, čiji spomendan Crkva danas slavi, na kraju članka možete pogledati poveznicu na stranicu zagrebačkih klarisa i preuzeti notne zapise pjesama i mise u čast svete Klare.

Sveta Klara bila je najvjernija učenica svetog Franje i autentična prenositeljica njegove misli, ističu na svojoj internetskoj stranici časne sestre klarise iz Zagreba. Donose i Klarin životopis: Klara se rodila 1194. od oca Favaronea di Offreduccio di Bernardino i majke Hortulane. Bila je „dosta slavna roda“, njezin je otac bio vitez i cijela je njegova obitelj pripadala viteškom plemstvu. Bilo joj je određeno da se uda za viteza, čovjeka od oružja koji bi je uklopio u još utjecajniji rod od onoga iz kojega potječe.

Najznačajniji događaj iz Klarina života jest trenutak njezina obraćenja. Tu zapravo počinje Klarina povijest. Klara je imala oko osamnaest godina u trenutku izvršenja toga konačnog izbora koji će uvjetovati cijeli njezin život. Odlučnu ulogu u pozivu Klare di Favarone odigrao je mladi Franjo, s kojim se više puta potajno sastala i progovorila o svojemu srcu koje je željelo slijediti Krista na novi način.

U Franji i njegovim drugovima prepoznala je i svoj poziv, na koji ju je Franjo poticao da se velikodušno odazove. U noći Cvjetnice, 18. ožujka 1211. ostavila je kuću, grad i rodbinu i otišla u Svetu Mariju Porcijunkulsku. Ondje su je čekala braća s upaljenim bakljama da joj pokažu put, te zajedno s njome uđoše u crkvu. Tu je Klara odložila u ruke braće svoju kosu i ostavila svjetovni nakit. I u ruke Franje, jednostavnog laika, položila je svoje zavjete Gospodinu.

Kasnije je Klara postala poglavaricom družbe „siromašnih zatvorenih dama od San Damiana“, kojima je na čelu bila pune 42 godine, a koje su po njezinoj smrti prozvane „klarisama“.

Na svojoj internetskoj stranici zagrebačke klarise su ponudile vrijedne notne zapise pjesama svetoj Klari. Notne zapise mise u čast svete Klare zajedno s četiri pjesme svetoj Klari možete preuzeti na linku.

loading...
Osmrtnice ba

Zanima te i ovo?
Devetnica Mariji koja razvjezuje čvorove
19. September 2019.
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
More information Ok Decline