Još jučer, dok su postamenti postavljani duž Korza, plakati s dirljivim dječjim porukama izazvali su reakciju javnosti, rečeno je u srijedu 11. rujna u Gradskoj vijećnici na riječkom Korzu na otvorenju izložbe: „Ja bi voljela sanjati san da se mama i tata pomire i da svi živimo zajedno”.

Izložba se temelji na materijalima Caritasovog doma za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja „Sv. Ana”, prikupljenim u radu sa žrtvama obiteljskog nasilja, a objavljenih u publikaciji koja nosi naziv izložbe. Događaj je organiziran ususret Nacionalnom danu borbe protiv nasilja nad ženama, a koji se obilježava 22. rujna. Organizatori izložbe su Riječka nadbiskupija i Dom „Sv. Ana” u suradnji s Gradom Rijekom i PGŽ. Medijski pokrovitelj je Novi list, pokrovitelj tiskanja plakata JGL, a urednik plakata Bruno Lončarić, javlja IKA.

Crteži su nastali kroz dječje ruke, olovke i bojice, i na najpotresniji način svjedoče o onome što oni, najnevinije žrtve obiteljskog nasilja, proživljavaju i na koji način promatraju svađe i nasilje u obitelji. Izložba opominje i poziva na angažiranije zauzimanje za djecu, žrtve obiteljskog nasilja, kazala je ravnateljica Doma „Sv. Ana“ s. Suzana Samardžić. „Između tih korica, osim dječjih radova, naći ćete svjedočanstva majki i djece koji su u Dom došli preplašeni, a u novi život otišli ponosni. Nerijetko nas posjete djeca, sada odrasli, poslovni ljudi koji su uplakani i preplašeni ušli u naš Dom i u njemu pronašli ljubav i obiteljsko okruženje. Njihove zahvalne riječi naš su blagoslov jer pokazuju plodove djelotvorne ljubavi.“

Ravnateljica je upozorila kako u Dom dolaze sve teži slučajevi u kojima djecom manipuliraju oba roditelja te je rehabilitacija potrebna i počinitelju i žrtvi. „Djeca su najveće žrtve. Oni sebi ne mogu tražiti posao i biti samostalni. Zbog toga smo objavili ovu publikaciju“.

Biskupski vikar za pastoral mons. dr. Matija Matičić istaknuo je da je svako nasilje za osudu, bilo da je riječ o verbalnom ili fizičkom nasilju. „Naslov izložbe je vapaj djeteta. Može biti i molitva za nešto što bi trebalo biti normalno. Društvo je potrebno osvijestiti i zahvalni smo što postoji publikacija koja je svjedočanstvo kako ne bi trebalo biti i koliku odgovornost svatko od nas ima u Crkvi i društvu.” Na kraju je izrazio zahvalnost ravnateljici Doma, kao i djelatnicima i volonterima na ustrajnom radu i postignutim rezultatima.

Zamjenik riječkoga gradonačelnika Vojka Obersnela Marko Filipović istaknuo je grad Rijeku kao pozitivan primjer suradnje civilnih i vjerskih institucija. Dodao je da senzibilizirano društvo i institucije moraju biti brana svakom nasilju i jasno reći „Ne”. Pročelnica Upravnog odjela za socijalnu politiku i mlade Primorsko- goranske županije Dragica Marač izrazila je zahvalnost s. Suzani te djelatnicama i volonterima Doma. „Posao koji vi radite traži cijelog čovjeka. To se ne može raditi samo sa strukom, nego sa srcem. Doista, hvala vam na svemu što radite i rezultatima koje postižete.”

Izložba se može razgledati na Korzu, a publikacija „Ja bi voljela sanjati san da se mama i tata pomire i da svi živimo zajedno” nabaviti u izložbeno-prodajnom centru Doma sv. Ane na riječkom Pomeriju.

Fotografije možete  vidjeti OVDJE.

Osmrtnice ba

Zanima te i ovo?
MOLITVENA ZAJEDNICA SRCE ISUSOVO Bogatija za 23 nova člana, 70 članova obnovilo obećanja
22. September 2020.
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.