U HKR-ovoj emisiji "Argumenti" u četvrtak, 16. svibnja, ravnatelj dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu dr. Tomislav Markić objavio je da će misu na Bleiburgu, za žrtve Križnog puta, u subotu 18. svibnja predvoditi mons. Fabijan Svalina, ravnatelj Hrvatske katoličke mreže i Hrvatskog Caritasa.

Dr. Markić pozvao je sve one koji će doći odati počast žrtvama na Bleiburgu da se dostojanstveno i molitveno spomenu hrvatskih žrtava.

“Upućujem zamolbu da posjetitelji ničim ne daju povoda manipulacijama koje su se javljale nekoliko posljednjih godina. Želimo pokazati kako je riječ o uistinu vjerničkom okupljanju te da se molitveno spominjemo hrvatskih žrtava koje su bespravno ubijene. Uistinu nam je dužnost i obaveza moliti za njih”, poručio je ravnatelj dušebrižništva za Hrvate u inozemstvu dr. Tomislav Markić.

Podsjetimo, komemoracija u povodu 74. obljetnice Bleiburške tragedije bit će održana u subotu 18. svibnja na Loibaškom polju pored Bleiburga.

Program komemoracije u subotu, 18. svibnja:

– 11.15: molitva odrješenja na groblju Unterloibach (mons. Fabijan Svalina sa svećenicima, počasnim gostima i okupljenim hodočasnicima).

– 11.30: polazak procesije s groblja prema oltarnom prostoru na Bleiburškom polju, molitvu animiraju bogoslovi Franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda iz Zagreba.

– 12.00: dolazak procesije pred spomenik na Bleiburškom polju, završna molitva.

– 10.45 – 12.00: usporedni molitveni pretprogram na oltarnom prostoru animira vlč. mr. Saša Ilijić, svećenik Krčke biskupije.

– 12.05: uvodne napomene daje moderatorica Tanja Maleš, Hrvatski katolički radio.

– 12.15: misa, predvodi mons. Fabijan Svalina. Zahvalu upućuje vlč. dr. Tomislav Markić, nacionalni ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu.

– 13.45: molitva za žrtve islamske vjeroispovijedi, predvodi je Idriz efendija Bešić uime Mešihata Islamske zajednice u Republici Hrvatskoj.

– 13.55: nastavak komemoracije, polaganje vijenaca, zahvalu uime organizatora upućuje Ante Kutleša, glasnogovornik Počasnoga bleiburškog voda.

Počasni bleiburški vod je, kao i proteklih godina, osigurao besplatan prijevoz hodočasnika autobusima iz Zagreba u Bleiburg. Polazak autobusa je između 5 i 6 sati ujutro s Autobusnog kolodvora u Zagrebu.

Osmrtnice ba

Zanima te i ovo?
DEVETNICA SVETOM JOSIPU ZAŠTITNIKU HRVATSKE
01. June 2020.
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.