Već devet tjedana, od početka kolovoza pa sve do danas, na klupi u blizini Stope svetog Martina, na belomanastirskom središnjem trgu, svakog utorka u 19 sati skupina muškaraca s krunicama u rukama posvećena je molitvi.

Slučajni prolaznici, barem dio njih, koji nisu znali o čemu je riječ, iznenađeno su ih promatrali. No kako je vrijeme odmicalo, a najviše zbog objava na društvenim mrežama, u svojoj su okolini postajali sve prepoznatljiviji, piše Glas Slavonije.

- Sve je počelo početkom kolovoza. Riječ je o javnom moljenju krunice pod geslom "Budi muško - moli krunicu". Ideja je potekla od članova udruge "Prijatelji svetog Martina" i iz tjedna u tjedan sve nas je više - priča Edo Jurić, član spomenute udruge, koji je na klupi uz Stopu svetog Martina, s krunicom u rukama, od prvog dana, zajedno s Igorom Jakobfijem i Sašom Musom. Kaže kako ova inicijativa nije nikakva njihova izmišljotina. Već je zaživjela, naime, u nekim dijelovima Europe, a najmasovniji odziv je u poljskoj metropoli, Varšavi, gdje se već godinu dana na stotine muškaraca svake prve subote u mjesecu okuplja u molitvi krunice. Muškarci mole krunicu kao naknadu za uvrede koje se nanose Bezgrešnom Srcu Marijinu i bolju budućnost njihove domovine - Poljske. Upravo je (i) molitva za svoju domovinu, Hrvatsku, također jedan od ciljeva ove belomanastirske inicijative, dakako, uz sve ostale osobne nakane. U udruzi "Prijatelji svetog Martina" ističu kako su na početku krunicu molila samo njih trojica. Proteklog utorka bilo ih je - dvostruko više.

beli-manastir-molitva-krunice-1.jpg

(Foto: Ivica Getto)

- Bilo bi lijepo kada bi nam se priključilo još više vjernika - kažu u udruzi. A za to zainteresirani imaju vremena budući da s javnim moljenjem krunice ne misle prestati, bez obzira na to kakvo vrijeme bilo. Drago im je što im potporu u moljenju krunice daje i novi župnik belomanastirske Župe svetog Martina biskupa, don Ivo Zečević, koji je belomanastirskim župnikom imenovan 20. kolovoza i osobno je bio nazočan moljenju.
Kako saznaje portal Glas Slavonije, belomanastirska inicijativa javnog moljenja krunice među prvima je u Hrvatskoj. One, doduše, postoje, ali među vjernicima manjih vjerskih zajednica, a održavaju se u njihovim vjerskim ustanovama.

Osmrtnice ba

Zanima te i ovo?
Gospa nije nikad sama
12. August 2020.
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.