Svetište nadahnuto čudom u Italiji.

U samom srcu bajkovite Pleternice uzdiže se Svetište Gospi od suza, drugo takvo u svijetu.

Gospa od suza naziv je za iskazivanje pobožnosti prema Blaženoj Djevici Mariji (prema katoličkom nauku) koja se svake godine odvija u sklopu župne zajednice grada Pleternice. Svetkovine traju devet dana (od 23. kolovoza do 1. rujna), a lokalno stanovništvo ih zbog toga često naziva i 'Devetnice'.

Događaj iz Italije dotaknuo srca vjernika

Godine 1954. u selu Bučje kraj Pleternice održavale su se misije. U misijama je sudjelovao pater Stjepan Müller iz Zagreba sa paterom Šantićem. Pater Müller u razgovoru je između ostaloga govorio i o događajima čudesnog zbivanja u Italiji. Spomenuo je događaj kada je reljef Bezgrešnog Srca Marijina, izrađen od gipsa, plakao ljudskim suzama 29., 30.,31., kolovoza i 1. rujna 1953. godine u Siracuzi na Siciliji, iznad bračnog kreveta obitelji Iannuso.
Nakon znanstvene analize potvrđeno je da je riječ o ljudskim suzama. Poslije toga čuda, u samo dva mjeseca liječnička je komisija pregledala čak 300 znanstveno neobjašnjiva ozdravljenja, a obraćenja je bilo puno više.
Tako je svetište Gospe od Suza u Siracuzi postalo poznato u cijelom kršćanskom svijetu.

pleternica-gospa-od-suza-1.jpg

Po ustaljenom običaju, susjedni svećenici odlazili su na ispomoć ostalim župama, pa se tako u župi Bučje gdje se govorilo o čudesnom događaju zatekao i upravitelj pleterničke župe velečasni Ljudevit Petrak.
Saslušavši razgovor zamolio je oca Müllera za fotografiju Gospe od suza. Prema pisanoj knjizi, kojoj je sam autor, Petrak je nakon toga 'otišao u bučjansku crkvu, kleknuo u klupe i molio rasvjetljenje u Gospodina'.

Prva 'Devetnica'

Tako je velečasni Petrak osmislio svečano slavljenje Gospe od suza koje će se provoditi u Pleternici. Slavljenje će trajati devet uzastopnih dana, od 23. kolovoza do 1. rujna, a održavat će se redovito svake godine.

Prva sveta misa održana je 23. kolovoza 1955. godine na temeljima razrušene crkve sv. Nikole, a posljednje večeri 31. kolovoza održana je procesija s upaljenim svijećama oko ruševina.

Svake su godine počeli pristizati vjernici iz požeškoga kraja u sve većem broju, a sirakuški biskup 1958. godine darovao je pleterničkoj župi blagoslovljenu sliku Gospe od Suza, te vatu kojom je dotaknut tamošnji čudotvorni reljef.

gospa-od-suza1.jpg

Vjera naroda i njegova ljubav prema Mariji učinili su da ostaci razrušene crkve sv. Nikole postanu mjesto molitve, navještanja Božje riječi, slavljena svetih otajstava na kojem brojni hodočasnici postižu duhovno i tjelesno zdravlje po zagovoru Gospe od Suza.

Pleternica je stoga 31. kolovoza 2005. godine proglašena biskupijskim, a time i novim hrvatskim marijanskim svetištem.

Svetište danas

Svetkovanje Gospe od suza svake godine okuplja sve više hodočasnika, koji dolaze iz svih seoskih i gradskih područja u bližoj, ali i daljoj okolici. Primjer su hodočasnici iz Slavonskog Broda, Našica, Nove Gradiške, Pakraca, Lipika i Požege ali i oni iz Zagreba, Osijeka i drugih većih hrvatskih gradova. Premda ne navode to kao službeni podatak, lokalni mediji govore o 10-ak tisuća ljudi svake godine koji pohode svete mise tijekom 'Devetnica'. Osim za vrijeme devetnice, Svetište živi kroz cijelu godinu. Posebice se slavi zavjetni dan, svake posljednje subote u mjesecu.

croexpress.eu

loading...
Osmrtnice ba

Zanima te i ovo?
Katolika je sve više, broj svećenika i redovnica u padu
22. October 2019.
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
More information Ok