FOTO i VIDEO: Pripreme za dolazak hodočasnika

Kroz ove „mirne“ mjesece u kojima nema hodočasnika, MZ Međugorje i MZ Bijakovići nisu mirovali. Naime izvedeni su neki strateški radovi koji će, ako Bog da, doprinijeti tome da se u budućnosti omogući bolji i kvalitetniji život i župljana i hodočasnika.

Već smo prije pisali o RADOVIMA POSTAVLJANJA RASVJETE duž pješačkog puta kroz polje koje od župne crkve, te pokraj kuće molitve Domus Pacis, a zatim kroz polje vodi do Brda Ukazanja s kojima su krenuli krajem travnja općina Čitluk i MZ Bijakovići. Uz ovo postavljanje rasvjete na stazi do Brda Ukazanja, planira se i završiti postavljanje rasvjete na cesti koja vodi do Majčina Sela.

Predsjednik MZ Međugorje Dragan Vasilj Žigić je za naš portal progovorio o nekim planovima i radovima u Međugorju. Kazao je kako radovi na postavljanju rasvjete imaju više faza. U ovoj prvoj fazi projekta, rasvjeta se postavlja od benzinske postaje Medjugorje-oil kroz naselja Dodizi, završno sa ulicom fra Bernardina Smoljana, potom odvojak ulice na Krstinama prema parkingu. U planu je i izgradnja rasvjete na putu Dubrave (kroz raskrižja za Čapljinu), što su sufinancirali mještani. A radovi će se vršiti i u ulici pape Ivana Pavla II. – odvojaka Starčine i ul. Kard. Stepinca. Također u toj prvoj fazi rasvjetu bi dobila i ul. Franje Asiškog, kao i pristupna cesta sa autoputa do granice sa Miletinom do budućeg kružnog toka kod raskrižja za Čapljinu. Nakon završetka ovih radova, krenula bi druga faza projekta u kojem bi rasvjetu dobile ostale ulice koje je nemaju.

Objasnio je i kako su sredinom svibnja nastavljeni RADOVI NA IZGRADNJI JAVNOG PARKINGA iza Gljivare. Trenutno se izvode zemljani radovi na prilično teškom terenu. U ovoj fazi predviđeno je ravnanje i tamponiranje terena površine cca 5.000 kvadratnih metara. Ulaz na parking bit će sa sjeverne strane iz pravca Čitluka, a izlaz će biti preko mosta koji će se izgraditi kod kružnog toka koji je izgrađen sredinom 2018. Parking će biti zamjena za postojeći šljunčani parking pored crkve koji će se poništiti. Izgradnja parkinga financira se također iz sredstava naplaćivanja Vinjeta, a rok za izgradnju parkinga je 40 kalendarskih dana od uvođenja izvođača radova u posao (tvrtka Co Martinović d.o.o. Čitluk), dok zaštitnu ogradu duž potoka Lukoć na lokalnoj cesti Potpolje – Čitluk u dužini od približno jedan kilometar izvodi tvrtka Sacom.

Na poziv MZ Međugorje, djelatnici Broćanca počeli su sa košenjem trave i čišćenjem groblja KOVAČICA. Uređenja grobalja nije sistemski rješeno iako novi Zakon o komunalijama to regulira svojim odredbama te nalaže lokalnoj samoupravi tj. općinama da svoje odluke prilagode Zakonu donešenom prije 4 godine. MZ Međugorje pokrenula je inicijativu za rješavanje ovog problema oko uređivanja grobalja. Osim na grobljima, travnjaci su pokošeni i na svim javnim površinama mjesta, a uređeni su i cvjetnjaci na kružnim tokovima.

Također je izvijestio o tome kako su u potpunosti završeni i vanjski i unutarnji radovi na javnom WC koji je sagrađen ispod Križevca.Kako idu radova na javnom parkingu te kako izgleda javni Wc pogledajte u nastavku: