U utorak 1. prosinca 2020., u Međugorju je preminuo fra Viktor Kosir, član Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja Blažene Djevice Marije. Fra Viktor je preminuo u 83. godini života, 64. godini redovništva i 56. godini svećeništva.

U srijedu, 2. prosinca 2020. od 12,00 sati fra Viktorovo tijelo bilo je izloženo u crkvi sv. Jakova u Međugorju, a sveta misa zadušnica započela je u 14,00 sati. Svetu misu predslavio je mons. Henryk Hoser, apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorje, a sprovodni obred i ukop na groblju Kovačica predvodio je provincijal fra Miljenko Šteko. Sprovodu su nazočila mnogobrojna fra Viktorova franjevačka braća kao i njegova rodbina i zahvalni vjernici koje je fra Viktor godinama strpljivo ispovijedao i čekao u svojoj ispovjedaonici prvoj s desna od ulaza u crkvu.

Fra Viktor Kosir, rođen je 16.02.1938. godine u Uzarićima, gdje je završio osnovnu školu. Gimnaziju je pohađao u Splitu i Visokom. Franjevački habit obukao je 14.7.1957. godine. Teologiju je studirao u Sarajevu i Ljubljani (Slovenija). Za svećenika je zaređen 02.05.1965. godine. Kao kateheta bio je na službi u Mostaru, kao župnik u Vitini, Posušju, Posuškom Gracu i Širokom Brijegu, i kao župni vikar u dva navrata u Međugorju. Od 1994. godine djeluje u Međugorju, posvećujući se uglavnom službi ispovijedanja.

Fra Viktorov stariji brat je bio isto fratar - fra Viktor kojeg su partizani 7. veljače 1945. kao klerika jednostavnih zavjeta i učenika VII. r. gimnazije s jedanaestoricom subraće ubili, spalili i zatrpali u ratnom skloništu na Širokom Brijegu.

Tada je mali sedmogodišnji Pero tješeći majku Matiju koja je oplakivala svoga sina rekao: „Majko ne plači, bit ću ja tvoj fratar. I tako uistinu bi. Mali Pero je postao franjevac i uzeo ime po svom ubijenom bratu fra Viktoru Kosiru. 

Zanima te i ovo?
Papa Franjo uputio čestitku novom američkom predsjedniku Joeu Bidenu
21. January 2021.
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.