U nedjelju 4. travnja 2021. i u Međugorju je proslavljena svetkovina USKRSA!

U ranokršćansko doba Uskrs se slavio svake nedjelje, a od sredine II. stoljeća počelo se Kristovo uskrsnuće slaviti jedanput godišnje. Blagdan Uskrsa slavi se u prvu nedjelju nakon prvog proljetnog punog mjeseca (uštapa). Budući da prvi proljetni uštap može biti između 22. ožujka i 25. travnja, onda Uskrs može biti samo unutar toga vremena.

Od IV. stoljeća Uskrs se slavi tri dana – počinje s večerom Gospodnjom na Veliki četvrtak, preko Velikoga petka i Velike subote, a završava uskrsnom večernjom molitvom.

Priprema za Uskrs je 40-dnevni post što počinje na Pepelnicu, kao vrijeme sjećanja na krsna obećanja i pokoru. Uskrsna je nedjelja jednako tako početak uskrsnog ciklusa, koji se zaključuje svetkovinom Duhova.

Mnogo je crkvenih pjesama koje opjevavaju Isusovu muku, raspeće i uskrsnuće. U hrvatskoj uskrsnoj tradiciji najpoznatije su “Kraljice neba”, “Uskrsnu Isus doista”, “Na nebu zora rudi” i dr. Poznato je oko stotinjak skladbi, koje se pjevaju kao uskrsne pjesme od Velike subote do blagdana Duhova.

U župnoj crkvi sv. Jakova na Uskrs su slavljene tri svete mise. Jutarnju u 8,00 sati predslavio je fra Zvonimir Pavičić. Pučku u 11,00 sati predslavio je fra Ivan Dugandžić uz koncelebraciju fra Antonija Primorca, a večernju svetu misu predslavio je fra Vjekoslav Miličević u suslavlju sa 7 svećenika.

Frama Međugorje i FSR Međugorje održali su danas i svoju uskrsnu humanitarnu tombolu. Nakon jutarnjih svetih misa mnogi župljani i hodočasnici su s radošću sudjelovali u ovoj akciji, te su framaši i trećari vrlo brzo prodali sve kupone sudjelovateljima tombole koji su odmah i podignuli svoje dobitke. Organizatori su bili više nego zadovoljni odazivom, a prikupljeni novac namijenjen je potrebitim župljanima.

Posebno je bila posjećena župna misa u 11,00 sati, a lijepo vrijeme dozvolilo je i da puno vjernika prati misu sa vanjskih klupa oko crkve. Fra Ivan je u svojoj propovijedi pokušao objasniti čudesnost Uskrsnuća.

Katkada smo svjedoci iznenadnog preokreta koji nitko nije mogao predvidjeti, koji nas sve zateče. Nekad neka izgubljena bitka, na kraju se dobije i razveseli sve. Prijeteća poplava na kraju se povuče i ne dođe do katastrofe. Koliko bolesnika bude na rubu smrti, a onda se opet čudesno oporave. Pa i svake godine svjedočimo preobrazbi – trajnom obnavljanju prirode - koja izvede da iz suhih grana koje drvo ima po zimi, proljeće i ljeto izmami cvjetove i plodove.

Navikli smo se na sve ovo pa i ne primjećujemo kako u svemu tome ima nešto ČUDESNO! Tako je i sa događajem u Jeruzalemu, u kojem je sve izgledalo izgubljeno, a zatim je neočekivano uskrsnuće sve izmijenilo. Prazan grob, ženama koje su došle pomazati Isusa, još ništa ne znači, samo strah da je tijelo ukradeno. Tek glas anđela donosi svjetlo i jasnoću. Pa i apostoli nakon dolaska žena misle da se radi o tlapnji. Tek će ih osobni susret s Uskrslim uvjeriti u istinu Uskrsnuća.

Zanima te i ovo?
Demant vijesti o navodnom prelasku bratića i sestre kardinala Puljića na islam
18. April 2021.
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.