Kad je Gospod Bog odlučio stvoriti medicinsku sestru, već prvi dan morao je raditi prekovremeno. Posjeti ga jedan anđeo i upita:

– Gospodine, a zašto taj model tako dugo oblikuješ?

– Zar nisi vidio popis posebnih zahtjeva – odvrati Bog i nastavi. – Mora imati i muške i ženske osobine; mora se dati dezinficirati, živce mora imati od čelika, a mora imati i široka leđa na koja se može sve odložiti. K tome,  mora biti sitna da ne zauzima previše mjesta u pretijesnim službenim prostorijama. Mora znati odjednom izvršavati pet naloga i pritom imati još koju slobodnu ruku.

Anđeo kimne glavom i odgovori:

– Toliko ruku! To neće ići!

Bog uzdahne i reče:

– Najviše poteškoća imam s očima: idealan model bi ih morao imati najmanje tri para: jednim parom bi gledao kroz zidove da u noćnoj službi zbrine što više bolesnika; jedan par bi morao imati na zadnjem dijelu glave da vidi i što drugi žele sakriti, a – razumije se – i treći par, kojim će bolesniku bez puno riječi govoriti: »Ne brinite! Tu sam, uz vas.«

Anđeo povuče svoga Gospoda za rukav i reče:

– Gospode, idi se malo odmoriti! Sutra ćeš nastaviti s poslom…

No, Bog mu odvrati:

– Upravo sad ne mogu otići. Uspjelo mi je napraviti model koji se gotovo nikad neće razboljeti, a ako se i razboli, sam će se izliječiti. Razumjet će da na dvadeset bolesničkih kreveta ima trideset bolesnika i da na deset radnih mjesta radi pet ljudi. Voli zvanje koje puno zahtijeva, slabo je plaćeno i nije mu potrebno mnogo slobodnih subota i nedjelja.

Anđeo je polako kružio oko modela:

– Materijal je premekan – uzdahne.

– Ali je izdržljiv – odgovori Bog. – Ne možeš ni zamisliti što sve podnosi.

Anđeo dodirne lice modela…

– Ah, evo pogreške! Tu nešto nije u redu.

– Nije to pogreška – objasni Bog. – To je suza. Teče zbog žalosti, bolesti, usamljenosti, a ponekad i iz veselja. Suza je nužan ventil.

loading...
Osmrtnice ba

Zanima te i ovo?
PSIHOSOMATSKE TEGOBE Gdje boli kada duša boli
16. October 2019.
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
More information Ok