K svetom Vinku Fererskome došla je neka žena.

Gorko se tužila na svoga muža da je grub i mrzovoljan i da ona više nije u stanju s njim izdržati. Sveti Vinko bi stvarno trebao imati nešto po čemu bi se ponovo vratio mir u njezinu kuću.

Pođi u naš samostan", rekao joj je svetac, "i kaži bratu na vratima da ti dade nešto vode iz samostanskog bunara. Kad tvoj muž dođe kući, uzmi gutljaj te vode, ali je pažljivo zadrži u ustima. Tada ćeš doživjeti veliko čudo!"

Žena je vjerno učinila što joj je Božji čovjek rekao. Kad joj se muž vratio kući, ponovno je počeo pokazivati zlovolju i nestrpljenje prema ženi. A ona brzo uzme jedan gutljaj te tajnovite vode i stisne usta da bi mogla vodu zadržati. I stvarno! Muž je uskoro posve zašutio pa je tog dana oluja u kući izbjegnuta.

Žena je redovito iskušavala ljekovitost vode i svaki put se dogodilo čudo s jednakim uspjehom! Od tada je njezin muž postao kao preobražen, ponovno je s njom ljubazno razgovarao i čak hvalio njezinu blagost i strpljivost.

I žena, presretna zbog obraćenja i promjene svoga muža, požuri svecu da ga izvjesti o uspjehu njegova lijeka. Sveti Vinko joj je sa smiješkom rastumačio da je moć lijeka, u ovom slučaju, bila u tome što drži njezina usta zatvorenima.

Još i danas postoji u Španjolskoj poslovica: "Pij vodu svetog Vinka." Možda bi bilo dobro da i mi od vremena do vremena uzmemo gutljaj te vode.

Zanima te i ovo?
Patrijarh Srpske pravoslavne Crkve o Stepincu: Hoće li ga Katolička Crkva kanonizirati nije naša stvar
04. March 2021.
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.