Rođena sam u Dalmaciji i odatle moja ljubav prema čempresima i maslinama.

Otkad sam se preselila na kontinent Lijepe naše, fale mi i čempresi i masline. Maslinu sam posadila u veću teglu i preko zime sam je unosila u kuću. Unatoč pažnji koju sam joj pružala, moja se je maslina osušila. Došli su i topliji dani, pa vrući, a ona je bila samo stabalce „suho k*o suvarak“.

U prolazu bi djeca s nje trgala male grančice i nastavljala se dalje igrati. Iako suha, bila mi je draga i nisam je iščupala niti bacila. Stajala je u dvorištu, suha, suha…

Jednog lijepog jesenskog dana uzela sam bocu blagoslovljene vode i počela blagoslivljati, najprije kuću pa dvorište. Pogled mi se duže vrijeme zadržao na zimzelenom grmu koji je rastao u dvorištu: nije bio zelen, bio je bijel poput snijega od nametnika, ušiju (podsjetio me na vojskovođu Naamana bijelog od gube, koji je došao kod proroka Elizeja, okupao se sedam puta u rijeci Jordanu i postao čist od gube, voda ga je oprala).

Grm sam poškropila blagoslovljenom vodom… i nastavila škropiti dvorište. Kad je sve bilo gotovo, vidjela sam da na dnu boce imam još malo vode, a kako sam bila pored masline, tako sam taj ostatak izlila na nju i ušla u kuću. Moram biti iskrena da sam se nemalo iznenadila kad mi se pogled nekoliko dana kasnije zaustavio na maslini! Na njoj je iznikla zelena grančica!!! To me je iznenadilo i jako razveselilo! Maslina je bila mrtva i oživjela!!!

Brzo sam otišla do grma, koji je bio sav ušljiv – sada je bio zelen, lijep, bez i jednog nametnika, čist kao Naaman! Nakon nekog vremena maslina je potpuno ozelenjela i ojačala. Odnijeli smo je u Dalmaciju i zasadili u zemlju da donosi plod, da se srce veseli veličini Božjeg blagoslova, da ono što je bilo mrtvo može živjeti i donositi rod.

Njezin me rod nanovo podsjetio na još jednu biblijsku sliku: na proroka Elizeja i udovicu kojoj su htjeli oduzeti oba sina kako bi se podmirio obiteljski dug. Po Elizejevoj vjeri poteklo je ulje kojim je otplatila dug i postala slobodna, ona i djeca njena. Kako je lijepo gledati blagoslove koje nam Bog daje da bismo bili slobodni i da bismo pomogli drugima da izađu iz ropstva.

Za Book.hr posvjedočila N.N. (Podaci poznati uredništvu) 

Zanima te i ovo?
Mladi katolički muškarac poručio: ʽS ponosom govorim kako je Blažena Djevica Marija moja ljubljena Mama i kako me je ona osobno pozvala na molitvu kruniceʼ
05. March 2021.
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.