Primivši u audijenciju izaslanstva općina koje su darovale božićnu jelku i jaslice za Trg svetoga Petra, Papa je podsjetio na potrebu donošenja učinkovitih odluka za zaštitu našeg zajedničkog doma

To je originalan način naviještanja Evanđelja u svijetu koji ponekad kao da se boji prisjetiti se što je zapravo Božić – istaknuo je danas papa Franjo, govoreći o božićnim jaslicama pred oko 600 izaslanika dviju talijanskih općina koje su darovale ovogodišnju božićnu jelku i jaslice za Trg sv. Petra.

Drvene jaslice izradili su majstori iz Scurellea, malenoga sela u podnožju Alpi, dok je božićna jelka stigla iz općine Rotzo, u blizini grada Vicenze. Svečanošću inauguracije koja je održana danas poslijepodne predsjedali su kardinal Giuseppe Bertello i biskup Fernando Vérgez Alzaga, predsjednik i generalni tajnik Uprave Države Grada Vatikana.

Zahvalnost i ohrabrenje
Papa je izaslanstvima talijanskih općina izrazio zahvalnost na darovanim jaslicama i jelki, ali se osvrnuo i na oluju koja je prošle godine opustošila mnoga područja u pokrajini Veneto. Današnji mi susret pruža priliku da ponovno ohrabrim vaše stanovništvo koje je prošle godine pretrpjelo razornu prirodnu katastrofu, u kojoj su uništena čitava šumska područja. To su događaji koji nas plaše, alarmni signali koje nam odašilje stvoreno i koji od nas traže da odmah donesemo učinkovite odluke kako bismo zaštitili naš zajednički dom – rekao je Papa.

Sveti je Otac, osim toga, izrazio zadovoljstvo što će na mjestu gdje je posječena darovana jelka, kao i još nekoliko stabala namijenjenih raznim vatikanskim prostorima, biti zasađeno 40 novih stabala. Primijetio je kako drvo koje su darovali predstavlja znak nade za njihove šume, kako bi ih što prije očistili i započeli pošumljavanje.

Originalan način navještanja Evanđelja
Papa je podsjetio na posjet Grecciu prošle nedjelje, gdje je potpisao Apostolsko pismo „Admirabile signum“, o značenju jaslica koje su – kako je istaknuo – jednostavan i divan znak naše vjere. Primijetio je pritom kako je lijepo da tu tradiciju roditelji prenose djeci i djedovi i bake svojim unucima. To je originalan način naviještanja Evanđelja u svijetu koji ponekad kao da se boji prisjetiti se što je zapravo Božić te briše kršćanske znakove kako bi zadržao samo one koji pripadaju banalnoj, trgovačkoj mašti – rekao je papa Franjo.

Vidjeti Isusa u onome tko trpi
Prije nego što je dao svoj blagoslov, Sveti je Otac zazvao zagovor Blažene Djevice Marije, koja je primila Sina Božjega u slabosti ljudske naravi, kako bi nam pomogla vidjeti Isusovo lice u onima koji pate te nas podržala u solidarnosti s najranjivijima i najslabijima.

Osmrtnice ba

Zanima te i ovo?
Potres u Zagrebu 1880.: Zbog psovanja do 14 dana u zatvor
15. January 2021.
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.