Crkva se ne može zatvoriti u sebe pred nasiljem, nepravdama i ugnjetavanjem, nego mora biti zajednica u službi najslabijih - rekao je papa Franjo danas prije molitve Anđeoskog pozdravljenja na Trgu svetoga Petra i istaknuo da je zadatak kršćanina odupirati se grijehu i moralnom propadanju, te rastjerati tamu, svijetleći Kristovim svjetlom.

„Vi ste sol zemlje. Vi ste svjetlost svijeta.“ To su Isusove riječi učenicima – rekao je papa Franjo danas prije molitve Anđeoskog pozdravljenja na Trgu svetoga Petra i istaknuo – On koristi simbolički jezik kako bi onima koji ga namjeravaju slijediti pokazao nekoliko kriterija za život i svjedočenje u svijetu.

Sol daje okus, čuva i štiti hranu od pokvarljivosti – rekao je Papa i napomenuo – Učenik je pozvan čuvati društvo od opasnosti i zaraznih klica koje onečišćuju život ljudi. Radi se o odupiranju grijehu i moralnom propadanju, svjedočeći poštenje i bratstvo, ne popuštajući ovozemaljskim iskušenjima moći i bogatstva. Onaj učenik je sol koji se, unatoč svakodnevnim neuspjesima, diže iz prašine vlastitih pogrešaka, kreće ponovo svaki dan hrabro i strpljivo, tražeći dijalog i susret s drugima. Učenik je sol ako ne traži da se drugi s njim u svemu slažu i da ga hvale, nego pokušava biti ponizan i konstruktivan, te vjeran Isusovom nauku koji je došao na svijet, ne da bi bio služen, nego da služi. Takvo nam ponašanje treba!

Svjetlost tjera tamu i omogućava nam da vidimo – rekao je Sveti Otac i primijetio – Isus je svjetlost koja je rastjerala tamu, no ona i dalje ostaje u svijetu i u pojedincima. Zadatak je kršćana širiti Kristovo svjetlo i naviještati evanđelje, te na taj način oslobađati od tame. To svjetlo mora proizlaziti iz naših riječi, a osobito iz naših dobrih djela. Učenik i kršćanska zajednica svjetlo su svijeta kada druge usmjeravaju prema Bogu, pomažući svakome da iskusi Njegovu dobrotu i milosrđe. Isusov je učenik svjetlo kada živi vlastitu vjeru izvan ograničenih prostora, kada doprinosi uklanjanju predrasuda i kleveta, te unosi svjetlo istine u situacije koje su zagađene licemjerjem i lažima.

Isus nas poziva da se ne bojimo živjeti u svijetu, pa i ako u njemu nailazimo na sukobe i grijeh. Pred nasiljem, nepravdama i ugnjetavanjem, kršćanin se ne može zatvoriti u sebe ili sakriti u svoju sigurnost; Crkva ne može napustiti svoje poslanje evangelizacije i služenja. Crkva se velikodušno i nježno troši za najmanje i siromašne, sluša vapaj najslabijih i isključenih, jer je svjesna da je zajednica hodočasnika, pozvana svijetom pronositi spasenjsku prisutnost Isusa Krista. Neka nam Presveta Djevica pomogne biti sol i svjetlo među ljudima, noseći svima, životom i riječju, Radosnu vijest o Božjoj ljubavi – zaključio je papa Franjo.

Osmrtnice ba

Zanima te i ovo?
(VIDEO) BOG ĆE SE PROSLAVLJATI I OVE GODINE ULICAMA ZAGREBA Mateo Kovačić poziva na drugi Antunovski hod mladih 6. lipnja
05. June 2020.
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.