28. studenog obilježavamo obljetnicu Gospinih ukazanja u malom siromašnom afričkom selu Kibeho na jugozapadu države Ruanda.

Prva su to Marijina ukazanja u Africi što ih je i Crkva službeno priznala 2001. godine. Početak samih ukazanja vremenski se podudara s bijakovsko-međugorskim ukazanjima. U Međugorju su ukazanja počela na Ivandan, 24. lipnja 1981., a u Kibehu 28. studenoga te iste godine.

U Međugorju imamo šest vidjelaca, u Kibehu ih je bilo sedmero, ali je Crkva priznala autentičnost ukazanja kod troje vidjelaca. Javno štovanje Marijinih ukazanja u Kibehu odobrio je mjesni biskup još godine 1988., a službeno je potvrđena autentičnost ukazanja, u lipnju 2001.

Ukazanja su počela u studenome godine 1981. Prva vidjelica bila je Alphonsine Mumureke, a idućih mjeseci Gospa se ukazivala sljedećim vidiocima: Anatalie Mukamazimpaka, Marie-Claire Mukangango, Stephanie Mukamurenzi, Vestine Salima, Agnes Kamagaju i tada još nekrštenomu dječaku-poganinu koji je nakon ukazanja postao katekumen i s cijelom svojom obitelji primio krštenje te uzeo ime Emanuel (Segatashya).

Marie-Claire i Emanuel izgubili su živote u genocidu koji je nedugo nakon ukazanja izbio među zaraćenim plemenima Hutua i Tutsija. Troje vidjelaca pohađalo je školu što su je vodile časne sestre, a sama su ukazanja počela u školi. Redovita, ali ne svakodnevna viđenja trajala su do god. 1983., a Alphonsine je imala viđenja jednom godišnje, 28. studenoga, do god. 1989., kad su i kod nje prestala. U viđenjima se Marija predstavila riječima: “Ja sam Majka Božja” i “Ja sam Majka Riječi”.

Kroz to vrijeme Marija se ukazivala vidiocima i pojedinačno a i skupno, pred narodom. Razgovori vidjelaca s Gospom su snimani, pojedinim ukazanjima bilo je nazočno i do trideset tisuća ljudi. Postoje podudarnosti Marijinih poruka u Kibehu s onima iz Fatime i Međugorja. Obraćenje, molitva, čvrsta vjera, post i pokora. ‘Pokora, pokora, pokora!’ Obratite se. Preostalo je još samo malo vremena. Ako se svijet ne obrati, potoci će krvi teći na sve strane. Marija je uporno naglašavala te temeljne biblijske poruke u svojim ukazanjima. Za jednoga ukazanja Alphonsine je padala sedam puta na koljena i zaklinjala Gospu da se sa svojim Sinom smiluje njoj i svijetu zbog nevjere, grijeha i otpada.

Također, u Kibehu Gospa je zatražila da se obnovi molitva KRUNICE SEDAM ŽALOSTI MARIJINIH srijedom i petkom kako bi se zadobila milost potpunog pokajanja za grijehe, dok u Međugorju Gospa poziva na obnovu molitve Vjerovanja i sedam Očenaša, Zdravomarija i Slava Ocu nakon svete mise. I u Kibehu i u Međugorju Gospa poziva na obraćenje kako bi se postigao mir, a izbjegao rat koji je nažalost ipak buknuo u obje zemlje.

I Kibeho i Međugorje su samo znaci i pozivi Neba da premislimo svoje putove. Svijet ide prema samouništenju, izručujući se grijehu i zlu, očekujući lijek i ozdravljenje od tehnike i napretka. Više nego ikada treba nam danas pomoć s neba, da nas oživi, natopi, kao zemlju suhu, žednu, bezvodnu. Svijet treba Krista, a Gospa u Ruandi kaže: „Vidim da se mnoga moja djeca gube, pa sam im došla pokazati pravi put!“

Zanima te i ovo?
U drevnoj armenskoj crkvi Turci zapalili roštilj
18. January 2021.
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.