Veliki broj ostatka kršćana u Qaraqoshu na sjeveru Iraka, u subotu 6. ožujka, uoči dolaska pape Franje k njima okupili su se masovno na zajedničko bdjenje.

Qaraqosh je gradić blizu Mosula (nedaleko biblijske Ninive Jone proroka) u kojem žive siro-katolici, kaldejski katolici, asirski i siro-jakobitski kršćani koji još govore dijalektom Isusova aramejskog jezika. Premda pripadaju različitim obredima i Crkvama, od kojih su neke katoličke a neke staroistočne, drže se zajedno u nadi boljeg sutra i s velikom nadom dočekuju papu Franju koji će ih pohoditi u nedjelju 7. ožujka i služiti Božansku liturgiju na većinskom istočno-sirskom ili kaldejskom obredu.

Mnogi su u bijegu od terorizma tzv. Islamske države došli u taj gradić sa svih strana sjevernog Iraka i Sirije i unatoč svemu ostali tu živjeti, dok su mnogi pobjegli u zemlje zapadne Europe. U blizini Qaraqosha nalaze se povijesni sirski samostani kao i svetište s grobom Jone proroka koji je u ratnim operacijama razrušen.

Ostavljeni od ostatka svijeta, oni su se sami organizirali u obrani svojih domova i crkava. To je područje u počecima Crkve bila domovina nekih velikih crkvenih otaca, kao što je crkveni naučitelj sv. Efrem Sirski (306-373) i teoloških škola u gradovima Edessi i Nisibisu.

Zanima te i ovo?
Kako je biskup Portugala pobijedio epidemiju
18. April 2021.
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.