Filipinska biskupija zahtijeva pravdu i rasvjetljenje ubojstva svećenika kojega je upucao za sada nepoznati napadač, u nedjelju 24. siječnja.


Biskupija Malaybalay dala je, 25. siječnja, izjavu u kojoj izražavaju tugu zbog smrti 42-godišnjega svećenika Renea Bayanga Regalada, piše nedjelja.ba.

„Biskupija Malaybalay sa svojim svećenstvom, redovništvom i vjernicima laicima, posebno obitelj Regalado u župi San Jose, Sinayawan, Valencia, duboko je pogođena i rastužena viješću o preranom prelasku u vječni život jednog svog prezbitera“, navodi se u izjavi.

Tijelo svećenika nađeno je na putu blizu karmelićanskoga samostana Malaybalay u selu Patpat. Svećenik iz samostana pozvao je policiju kada je čuo pucnjeve u nedjelju 24. siječnja oko 19:30 h.

Policija je vlč. Regalada pronašla s izbijenim lijevim okom, višestrukim prostrijelnim ranama na glavi dok mu je lijeva ruka bila vezana bijelom vezicom.

Nakon obdukcije, tijelo ubijenoga bit će izloženo u katedrali Sv. Isidr Labrador, a zatim pokopano na katoličkom groblju Malaybalay. Nadnevak ukopa odredit će obitelj i biskupija.

Prema navodima medija, potencijalni motiv napada mogla bi biti osveta za svećenikov aktivizam ili navodno silovanje.

Navodno je vlč. Regalado 2020. optužen za silovanje dok je bio župnik u Lali, Lanao del Norte. Nakon što je platio jamčevinu u prosincu vratio se u samostan gdje je boravio sve do svoje smrti.

Policija je također ukazala na aktivizam svećenika protiv ilegalnih sječa i zalaganje za prava poljoprivrednika. Vlč. Regalado je putem blogova podržavao inicijative za organsko poljoprivredno gospodarstvo i druge agrikulture.

Kolege ubijenoga je rekao da su ga posljednji put vidjeli kad je otišao po svoju biciklističku kacigu u drugo sjemenište udaljeno manje od pet kilometara. Vlč. Virgilio Delfin, službeni glasnogovornik biskupije Malaybalay, kazao je da je Regalado od prosinca primao prijetnje smrću.

Dodao je da je ubijeni svećenik aktivno služio zajednici i da se posebno bavio pjevanjem u župi te napomenuo kako nije imao neprijatelja u zajednici.

„Kao svećenik, njegov je posao služiti“, istaknuo je vlč. Delfin te poručio: „Pomozite nam pronaći pravdu, ne samo za svećenika već i za obitelj koja tuguje zbog svog gubitka.“

Zanima te i ovo?
Pobožnost Milosrdnom Isusu
11. April 2021.
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.