Žena iz Düsseldorfa mora ukloniti sedam metara visok drveni križ iz svog vrta, uključujući i betonski temelj.

Okružni sud u Düsseldorfu donio je tu presudu u ponedjeljak (Az.: 290 A C 179/20). Žena koja je postavlila križ imala je posebno pravo korištenja vrta. Zbog svoje veličine i intenziteta osvjetljenja, križ “nije dio uobičajenog dizajna vrta”, stoji u presudi.

Suprotno tome, kršćanski simbol predstavlja “nezakonito oštećenje imovine” koja se ne može tolerirati, utvrdio je sud. Križevi ove veličine i osvijetljenosti nedostatak su urednog suživota. Žena mora vratiti izgled vrt u prvobitno stanje odnosno u vrtu mora biti travnjak.

Križ, koji je u mraku osvijetljen laganim lancem, također je otežavao san tužiteljice. Dvije vlasnice svojih stanova žive u kući kojoj pripada vrt. Jedna stanarka je postavila križ u vrtu, a druga ju je tužila.

„Uz svako razumijevanje vjerske slobode, u ovom je slučaju očito premašena granica opravdanog“ tvrdio je odvjetnik tužiteljice. Optužena žena je tvrdila da joj je susjeda dala prethodni pristanak za izgradnju. Tužiteljica je to porekla. Na presudu se još uvijek može uložiti žalba Zemaljskom sudu.

Fenix-magazin/IM

Zanima te i ovo?
Međugorje ISTINA o prvim danima Gospina ukazanja: Marinko Ivanković i Ivan Dragićević
12. June 2021.
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.