Jedan dom za umirovljenike u Vesoulu, u istočnoj Francuskoj, odbio je zahtjev za smještaj jednoj 70-godišnjoj časnoj sestri zbog njezine redovničke odjeće pravdajući to zakonom o sekularizmu.

Razlog zbog kojeg su joj odbili gostoprimstvo je što nosi redovnički veo. Takvo tumačenje zakona o sekularizmu ponovno je u Francuskoj pokrenuo raspravu o tome pitanju, piše Nedjelja.ba.

Monahinja, stara 70 godina, koja već desetljećima nosi veo i redovničku odjeću, zbog svojih godina nije u mogućnosti biti na službi u samostanu u Dromeu (u središnjoj Francuskoj) te se odlučila vratiti u rodnu regiju kako bi tamo u domu za umirovljenike provela ostatak života. U Vesoulu se nalazi takav dom Foyer logement, kojim upravlja općinski centar za socijalnu akciju grada gdje se nalaze apartmani i kantina za štićenike. Međutim, spomenuta redovnica je od siječnja bila na listi čekanja, budući da nije bilo mjesta. Za to vrijeme boravila je u lokalnoj župi, prenosi talijanski Avvenire. Nakon nekoliko mjeseci čekanja nadležna komisija je donijela odluku kojom je zahtjev časne sestre odbijen, a obrazloženje je glasilo: „Iz poštovanja sekularizma ne može se prihvatiti nikakav očiti znak pripadanja vjerskoj zajednici kako bi se osigurao spokoj svih.“

Nakon toga, vidjevši uzburkane duhove, gradonačelnik Vesoula, kako bi smirio strasti, izdao je saopćenje za javnost u kojemu je izjavio kako se dogodila greška. „Bila je to pogrešna prosudba. Svatko ima svoje mjesto u našim objektima“, zaključio je.

Na kraju, ipak ostaje nada kako redovnici neće biti uskraćen boravak u javnoj ustanovi te da zbog svoje odjeće neće biti diskriminirana u francuskom „demokratskom“ društvu.

Zanima te i ovo?
VJEČNI SJAJ NEPOBJEDIVE DOBROTE
18. January 2021.
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.