U cijeloj Njemačkoj danas živi samo oko 260 franjevaca na 32 mjesta (samostani i župe). Samo njih 16 je ispod 50 godina života, dok ih je dvije trećine 70 godina i više. Nakon više od 340 godina djelovanja napustili su samostan Verlbert - Neviges, nakon 170 godina Marijansko svetište Werl u Sjevernoj Rajni - Westfaliji koji su brižno vodili.

Uskoro napuštaju i povlače se iz župe Svetog Ludwiga Berlin-Wilmersdorf te nakon 370 godina i samostan Wiedenbrück. Franjevci su odlučili u budućnosti djelovati samo na dvanaest mjesta u cijeloj Njemačkoj i to u Berlin-Pankow, Dortmund, Düsseldorf, Fulda, Hamburg, Hülfensberg, Mannheim, München, Paderborn, Vierzehnheiligen, Wange te Ohrbeck (Hofheim), javlja Croexpress.

U deset godina broj franjevaca u Njemačkoj smanjio se za stotinu. Prosječna starosna dob već je preko 67 godina života. Od nekadašnje četiri franjevačke provincije u Njemačkoj postoji danas samo jedna franjevačka provincija Svete Elizabete sa sjedištem u Münchenu.
07.03.2020.

Osmrtnice ba

Zanima te i ovo?
Iz Splita stigli biciklima u Međugorje: „UZBRDICE I NIZBRDICE SU SLIKA ŽIVOTA“
05. June 2020.
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.