Vrhovni sud Sjedinjenih Država odlučio je, 4. lipnja, u korist pekara iz Colorada koji je odbio ispeći vjenčanu tortu za jedan homoseksualni par 2012.

Prije toga, Državni sud u Coloradu ustanovio je da je odluka pekara Jacka Phillipsa iz 2012. kada je odbio ispeći tortu za Davida Mullinsa i Charlija Craiga nezakonita i diskriminirajuća.

No, sada je Vrhovni sud presudio da je ta odluka povrijedila Phillipsova prava i to s omjerom glasova sudaca: sedam naprema dva, javlja Nedjelja.ba.


G. Phillips, inače kršćanin, je naveo svoja vjerska uvjerenja u odbijanju posluživanja homoseksualnog para. Tom je prigodom ustvrdio da «kreativni umjetnici» imaju pravo odlučiti što prodaju, a što ne.

Vrhovni sud većinom mišljenja je konstatirao kako je neisporučena torta «poučan primjer» primjene ustavnih sloboda u novom kontekstu današnjice.

Colorado je jedna od 22 države koja uključuje seksualnu orijentaciju u svom antidiskriminacijskom zakonu, što je dopuštalo Craigu i Mullinsu da dobiju svoj slučaj pred Državnom komisijom za građanska prava.

Međutim, sada je presuda Vrhovnog suda ustvrdila kako je Povjerenstvo iz Colorada postupilo s predrasudama prema slastičaru Phillipsu.

Grupe za prava homoseksualaca uzbudile su se budući da bi ovaj sudski proces mogao biti presedan u daljnjim sporovima te bi moglo rezultirati različitim tretiranjem homoseksualnih i heteroseksualnih brakova u budućnosti.

No pravnicima je jasno kako je presuda Vrhovnog suda usmjerena samo na slučaj gospodina Phillipsa.

Odluka ne kaže da bi cvjećari, fotografi ili druge službe sada mogle odbijati raditi s gay parovima.

U odluci Vrhovnog suda stoji činjenica da slučaj slastičara Phillipsa počiva na dokazima koji pokazuju kako je Komisija za građanska prava Colorada bila «neprijateljska prema religiji u usporedbi» sa slučajevima triju drugih pekara.

A kako je sve započelo?

U srpnju 2012. Mullins i Craig otišli su u slastičarnicu Phillips's Masterpiece Cakeshop u Lakewoodu, u blizini Denvera, kako bi naručili tortu za zabavu za proslavu planiranog vjenčanja u Massachusettsu kasnije te godine.

No, gospodin Phillips odbio ih je, kako javlja BBC, rekavši da je njegova "standardna poslovna praksa da ne nudi kolače za istospolna vjenčanja".

Umjesto toga, ponudio im je druge proizvode, uključujući rođendanske kolače i kekse što su oni odbili te podnijeli tužbu koja se pretvorila u višegodišnju trakavicu.

Nedjelja.ba

Zanima te i ovo?
Kao nikada Ante Prkačin progovorio i o traženjima Boga!
15. May 2021.
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.