Ne kaže se bez razloga da su čudni putevi Božiji. Ne znamo gdje nas vode, nerijetko su to nova mjesta i nove situacije.

Takav je slučaj i sa dva studenta iz afričkog Konga, koji su izrazili želju da svoje obrazovanje i životnu nadogradnju nastave u našoj zemlji. Dva studenta Franjevačke provincije iz Konga fra Cosmas Safari Sadiki i fra Hubert Kasonta Kilasa su sredinom novembra 2016. godine stigli u našu zemlju, odnosno u Franjevački samostan Sv. Bonaventure u Visokom, sa namjerom da nauče hrvatski jezik kako bi mogli studirati teologiju na Franjevačkom učilištu u Sarajevu. Uz pomoć fra Ivana Nujića u Visokom su naučili jezik i tako se osposobili za studij u narednoj akademskoj godini.

Zanimljivo je da su oni prije toga završili određene studije, fra Hubert je završio Ekonomiju i radio na carini četiri godine, a fra Cosmas je profesor istorije.

Nakon toga su odlučili nastaviti studije te ih je njihova zajednica poslala u Bosnu kako bi završili studij teologije i nakon nešto manje od 4 godine oni su uspješno diplomirali te su spremni za povratak u svoju zemlju. Interesantno je da sam imao tu čast da sa njima prvi uradim intervju nakon njihovog dolaska u BiH i Visoko krajem 2016. godine, a 15. oktobra 2020. godine zajedno smo uradili i njihov posljednji intervju prije povratka u Kongo. Veliki zahvalnost za to zaslužio je fra Ivan Nujić, aktuelni prvi čovjek Franjevačke klasične gimnazije u Visokom.

POGLEDAJTE VIDEO:

Osmrtnice ba

Zanima te i ovo?
Papa o legalizaciji životnoga partnerstva istospolnih parova
21. October 2020.
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.